1

ПОЧЕЛЕ 44. НИШКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Наступом Нишког Симфонијског оркестра под диригентском палицом Свилена Симеонова и виртуоза на виолини Мариа Хосела, синоћ су отворене 44. Нишке музичке свечаности – НИМУС.

Прве фестивалске вечери на програму су била дела Бетовена, Маскањија, Росинија и наравно, Паганинија, који је и омиљени аутор чувеног аустријског виолинисте бугарског порекла.

Фестивал су свечано отворили уметнички директор овогодишњег НИМУС-а и директор Нишког симфонијског оркестра Светозар Везенковић и Секретар градског Секретаријата за културу и информисање Небојша Стевановић, који су истакли да су Нишке музичке свечаности већ готово пола века један од културних симбола Ниша и Нишлија, који су, управо захваљујући једном оваквом фестивалу, имали прилику да угосте нека од највећих имена светске музичке сцене.

Иначе, овогодишњи НИМУС трајаће до 7. новембра. Поред синоћњег, публика ће имати прилику да ужива у још осам концерата, а између осталих, наступиће и квартет Креативо, трио Аура, пијаниста Виктор Радић, а за мало другачије звуке  задужени су Биљана Крстић и група Бистрик, нишки хор Учитељска Лира са омажом преминулом професору Јовици Гавриловићу, шпански Џез квартет  ‘’St Fusion’’ и градски камерни оркестар Шлезингер из Крагујевца.

Последње вече НИМУС-а, по традицији, припада Нишком симфонијском оркестру , за ту прилику специјално појачаном чувеном руском пијанисткињом Златом Чочиевом.