1

НИС улаже 5 милиона динара у реализацију три пројекта из Ниша

У оквиру програма „Заједници заједно 2018“ компанија НИС подржала је укупно 26 пројеката чијом ће се реализацијом значајно унапредити квалитет живота и рада грађана у 12 градова и општина широм Србије. Резултати одабраних пројеката објављени су на веб страници http://zajednicizajedno.nis.eu,  као и на сајтовима локалних самоуправa.

    Компанија је ове године определила фонд од 114,5 милиона динара  за реализацију пројеката од капиталног значаја за развој заједница. И ове године, НИС је подржао пројекте чији је циљ побољшање квалитета живота грађана локалних заједница. Одабрани пројекти су из области образовања, спорта, културе, екологије, јавног здравља и социјалне заштите. У Нишу, подржана су три пројекта за чију је реализацију предвиђено укупно 5 милиона динара. Реч је о пројектима којима су конкурисали Дом здравља Ниш, Народно позориште и Позориште лутака.

    Одлуку о приоритетним областима дефинисали су представници локалних самоуправа, који су позивали установе и удружења из својих градова или општина, које се тим областима баве, да пријаве пројекте од дугорочног значаја за развој њихове заједнице. Коначну одлуку о пројектима који су подржани, донела је комисија коју чине представници компаније НИС и 12 локалних заједница.

    Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ један је од најзначајнијих пројеката НИС-а који се успешно спроводи већ 10 година у сарадњи са локалним заједницама у Србији. Током тог периода реализовано је преко 900 пројеката вредних више од милијарду динара, а који су значајно унапредили живот грађана у заједницама у којима компанија послује – Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Кикинда, Зрењанин, Кањижа, Србобран, Житиште и Нови Бечеј. Од ове године програму се прикључио и град Пожаревац, чиме је НИС наставио да проширује круг партнерских заједница у Србији.

    ПРОЈЕКТИ КОЈИ СУ ПОДРЖАНИ У НИШУ :

  1. Дом здравља Ниш                 2.500.000,00 дин.

Адаптација просторија заменом прозора, подних облога, кречењем просторија и постављањем енергетски ефикасне расвете у здравственој станици Расадник Дома здравља Ниш, у циљу унапређења услова рада и безбедности пацијената и запослених.

  1. Народно позориште Ниш             1.472.300,00 дин.

Обнова подних подлога равнањем и поставком нових теписона у унутрашњости зграде Позоришта са циљем унапређења услова рада и боравка у позоришту.

  1. Позориште лутака Ниш             1.027.700,00 дин.

Адаптација 4 санитарна чвора у приземљу зграде Позоришта односно замена санитарне опреме и галантерије, водоводних и канализационих инсталација у 4 предпростора, 7 кабина и 1 туш кабина са циљем унапређења хигијенских услова за децу посетиоце позоришта.
Град Ниш на 63.Сајму књига у Београду

На 63.београдском сајму књига данас се представио Град Ниш.

На свечаности у сали ,”Бранко Миљковић” присутне је поздравио заменик градоначелника проф.др Милош Банђур који је истакао важност наступа нишких књижевника на најзначајнијој књижевној манифестацији у земљи.

Поред штанда града Ниша ,публици се представила и Епархија нишка ,а његово преосвештенство владика нишки Арсеније говорио је на промоцији капиталног дела сабраних рукописа светог Јована Златустог.

Овакав наступ издавача и
књижевника из Ниша значи и велики повратак на културну сцену Србије, после низа година у којима је Ниш био неадекватно присутан како на сајму књига у Београду, тако и на издавачкој сцени Србије.

Током ранијих деценија велики
углед су уживале нишке издавачке куће као што су „Градина“ и „Просвета“, а на овогодишњем сајму се представљају следећи нишки издавачи: Нишки културни центар, Центар за црквене студије, Епархија нишка, Студентски издавачки центар, Универзитет у Нишу са Филозофским,
Природно-математичким и Уметничким факултетом, Огранком САНУ у Нишу и Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“, приватни издавачи Медивест, Свитац, Вране, Удружење „Бранко Плавшић“…

Међу учесницима промоција су и
проф. Др Драгиша Бојовић, проф. др Драган Антић, проф. др Ненад Павловић, мр Јелена Младеновић,
проф. др Снежана Милосављевић-Милић, глумац Дејан Цицмиловић, др
Бранка Драгосавац, Дејан Стојиљковић, Владимир Вучковић, Зоран Пешић Сигма, Велибор Петковић,
Марија Ранђеловић,
Биљана Вујовић, Јовица Ђурић Мајор,
Љиљана Марковић, Душан Мијајловић Адски, Зоран Вучић, Радомир Виденовић, Стана Динић Скочајић, Звонко Палански,
Снежана Бојовић, Срђан Савић, Верица Новаков, Дејан Дабић, Зоран Николић, Зоран Стефановић, Дејан Костић, Милан Илић…

Такође, на саjму учествуjу и значајне књижевне личности из других средина, сарадници нишких издавача:
Марјан Чакаревић, Енес Халиловић, Звонко Карановић, Гордана Малетић, Ласло
Блашковић, проф. др Милан Алексић, Жељко Пахек и Игор М. Тохољ.