1

Форум напредних технологија

Четврти Форум напредних технологија одржаће се у Официрском дому у Нишу од 6. до 8. новембра. Према речима Михајла Здравковића, градског већника и председника радног тима овогодишњег форума, циљ ове манифестције је мапирање Ниша као града напредних технологија.
„Желимо да промовишемо циљеве за које смо се залагали претходних година, да те циљеве ревидирамо са нашим партнерима и стручњацима кроз панеле који ће се одржавати сва три дана, као и да привредни субјекти који послују на територији нашег града виде шта је то што могу да очекују, али и да ми чујемо од њих шта је то што они раде. Поред тога, желимо да незапосленима током трећег дана пружимо могућност да пронађу запослење у компанијама које ће потраживати раднике“, каже Здравковић и додаје како очекује да компаније у оквиру сајамске поставке прикажу своја најновија решења и производе, као и да се дефинишу циљеви за наредне године у области напредних технологија.
Према речима Александра Милићевића, директора Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, форум еволуира из године у годину, а у складу са тим се и град отвара у том смеру.
„Долазе нове компаније које развијају нове технологије, а ове године форум треба да добије национални значај. Томе у прилог говори и чињеница да ће на отварању форума бити представника републичких органа на највишем нивоу, а очекујемо да ће их бити и током целе манифестације. Такође, присуствоваће и представници великих компанија“, каже Милићевић и додаје да ће на панелима бити доста учесника како из земље, тако и из иностранства, све у циљу повећаног запошљавања и бољих резултата у привреди и економији. Поред тога, треба радити и на повећању квалитетне радне снаге и побољшању конкурентности како би једна компанија која послује у Нишу била што успешнија, додаје он.
Раст у области напредних технологија огледа се у броју компанија, повећаном обиму послова и извозу, али неминовно тај раст прати и већи број запослених, каже Бобан Матић, директор Националне службе за запошљавање – филијала Ниш.
„Људски ресурси су најбитнији фактор за напредовање у било којој области, па је из тог разлога саставни део форума и специјализовани сајам запошљавања. Ту ће на једном месту бити образовне институције Града Ниша и привреда. Треба видети које су то потребе привреде, какав је технолошки развој у свету и да ли наш образовни систем може да прати трендове у напредним технологијама“, прича Матић и додаје да ће компаније које буду учествовале у форуму показати потребу за кадром који им је неопходан како би наставили свој раст и развој.
„То је прилика за све незапослене Нишлије, али и оне који већ раде, да предају молбе жељеним компанијама и да евентуално дођу до посла. Такође, тог дана ће бити и специјализовани сајам професионалне оријентације на коме ће учествовати све еминентне школе и факултети са територије нашег града, који школују кадар способан да се носи са технолошким развојем у свету“, најављује Матић.
Према његовим речима, Сајам професионалне оријентације прилика је да ученици завршних разреда основних и средњих школа на једном месту виде чиме то располаже град, у којим средњим и високим школама, али и факултетима могу да стекну формално образовање, али оно што је најбитније – да то своје образовање примене у компанијама које раде у Нишу. Најбитније је, каже Матић, да млади остану да раде у граду, а да буду конкурентни на светском тржишту.
На претходна три сајма која су одржана у оквиру Форума напредних технологија највише су се тражили електронци, машинци, стручњаци из ИТ сектора и сви они који имају посебне сертификате за посебне вештине и знања из машинства, електронике и медицине.
Панели који ће се одржавати сва три дана треба да покажу шта су трендови у области дигитализације, где су Ниш и Србија тренутно позиционирани, али и да охрабри компаније да користе високотехнолошка решења у свом пословању.
Форум ће пратити и изложба „Ниш, град електронике кроз време“, представљање монографије „Ниш – град напредних технологија“, као и традиционална додела награда у области напредних технологија за најуспешнију компанију, најбољим студентима и младим предузетницима из ове облести.
Постхумно ће бити додељена награда за најуспешнијег стручњака у региону у области напредних технологија професору Горану Ђорђевићу за допринос развоју напредних технологија.
“Златна рукавица” у Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић примио је данас председника Боксерског савеза Србије Ненада Боровчанина поводом 61.”Златне рукавице “традиционалне боксерске манифестације .После тачно 21.године   Ниш ће бити домаћин боксерског  спектакла који је у златно време некадашње Југославије био прворазредни спортски догађај.

Боксери из 25 држава представиће се Нишлијама у квалификационим мечевима 28.,29. и 30.новембра и у финалу 1.децембра.

Како је рекао градоначелник Град Ниш ће и логистички и материјално подржати ову манифестацију дуге традиције .

Сви добитници медаља на турниру биће у конкуренцији за трофеј ,а о добитнику “Златне рукавице”одлучиће комисија састављена од прослављених боксера попут Пузовића,браће Качар и Дамира Шкаре.

Цео спектакл биће преношен директно на тв Арена спорт ,а улаз у халу Чаир биће бесплатан .

 
Представљање Града Ниша на 63.Сајму књига у Београду

У Градској кући у Нишу најављен је сајам књига у Београду где ће сутра књижевној публици бити представљен нишки књижевни опус.

Издавачка и књижевна сцена Ниша се представља на овогодишњем 63. Међународном сајму књига у Београду као град-гост. Град Ниш ће имати посебан излагачки штанд у Хали 4 сајма књига, током целог трајања (21-28.10.2018), а у петак 26-ог, у промотивној сали „Бранко Миљковић“ ће бити организован целодневни програм у коме ће се представити нишки аутори и књижевници, издавачи и академска сцена Ниша.

Овакав наступ издавача и књижевника из Ниша значи и велики повратак на културну сцену Србије, после низа година у којима је Ниш био неадекватно присутан како на сајму књига у Београду, тако и на издавачкој сцени Србије.

Током ранијих деценија велики углед су уживале нишке издавачке куће као што су „Градина“ и „Просвета“, а на овогодишњем сајму се представљају следећи нишки издавачи: Нишки културни центар, Центар за црквене студије, Епархија нишка, Студентски издавачки центар, Универзитет у Нишу са Филозофским, Природно-математичким и Уметничким факултетом, Огранком САНУ у Нишу и Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“, приватни издавачи Медивест, Свитац, Вране, Удружење „Бранко Плавшић“.

На самом београдском сајму књига своје штандове ће имати Нишки културни центар и Епархија Ниша, уз поменути заједнички штанд Града Ниша.
Нови мобилијар у Мраморској

После потписивања меморандума о обезбеђивању оквира за унапређење положаја Рома,који су потписали  градоначелник  Ниша и Министарство грађевинарства ,саобраћаја и инфраструктуре кренула је реализација програма „Ромактед“,који подразумева промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице  на локалном нивоу, а који је подржан од ЕУ чији је  Савет Европе задужен за његово спровођење.

На основу овог програма данас је у делу града где претежно живи ромско становништво,на употребу предат мобилијар намењен деци .

Ради се о пројекту који је подржала немачка развојна агенција „Гиз“,а вредност изградње овог дечјег игралишта са неопходним мобилијаром је 10 хиљада евра.

Градска већница Тијана Ђорђевић Илић присутвовала је отварању дечјег игралишта и истакла да Град Ниш предузима низ акција како би се унапредио положај Рома који чине значајан део становништва.

Поред програма који се реализују ,постоје и пројекти који су у фази припреме , а на којима ради специјално оформљени  локални тим на нивоу града.

Према њеним речима веома је важно и то,што су у  реализацију програма побољшања друштвеног положаја Рома умрежене све институције које имају надлежност да се старају о заштити и унапређењу положаја националних мањина и заједница.

За релаизацију програма „Ромактед“ град Ниш је формирао и мобилни тим  чији ће задатак бити директан рад на терену , кординатор програма на основу овлашћења градоначелника и члан мобилног тима је Јелена Петрић.

Један од основних циљева овог програма је да  кроз оснаживање ромске заједнице помогну и појединцима  да користе своја основна права и унапређују личне капацитете и вештине.