1

ПОЧЕЛИ 24. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

            У организацији Центра за социјални рад ”Свети Сава” и Коморе социјалне заштите, у Официрском дому у Нишу, данас су почели традиционални Октобарски сусрети у социјалној заштити. Овај значајни стручно-научни скуп и ове године је окупио велики број еминентних стручњака из области социјалног рада, правосуђа, органа државне управе и различитих домена науке. На овим сусретима, као и на претходним, биће изнет обиман опус радова, саопштења, стручних приказа и дискусија, којима се мултидисциплинарно обрађивала тема скупа, а то је ове године, ”Родитељство, дар, тешкоћа, шанса” .

            Како је истакнуто на свечаном отварању дводневног скупа, радници центара  за социјални рад, као и сви остали ангажовани у овој важној области модерног друштва, свакодневно се сусрећу са најразличитијим изазовима. Како су корисници услуга особе из најразличитијих категодија друштва, неопходно је у пружању услуга, најпре кориснику прићи на један професионалан начин, при чему је неопходно водити рачуна о свим могућим тешкоћама и начинима за њихово превазилажење, посебно када је тако осетљива тема у питању као што је родитељство, и однос родитеља и деце.

            Стога је, како је наглашено, било и неопходно организовати научну стручну конференцију којој би се сагледали сви аспекти професионалних изазова као одговора на потребе корисника, а то су у овом случају најмлађи.

            Конференција је одржана уз велику подршку Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, чији је представник, Драган Вуловић, нагласио да је тема родитељства и очувања и заштите здравог односа унутар породице један од најважнијих задатака не само овог министаства, већ и свих који су професионално усмерени социјалној заштити.

            Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, поздрављајући учеснике скупа, који су у Ниш пристигли из буквално свих делова Србије, поручио је да уколико осигурамо деци срећно детињство, мир и хармонију у породици и добро васпитање, можемо очекивати да ће се формирати  здрави и морални људи које ће красити доброта и хуманост.

У том случају, наш понос ће надмаштити све бриге родитељства, рекао је Булатовић.

            ”У сваком одговорном друштву, какво Ниш тежи да буде, на врху листе приоритета, треба да буду управо родитељство, породица и васпитање деце. Зато сви ми, свако са своје позиције, треба одговорно и свесно да учествујемо у решавању ових проблема који,без сваке сумње, представљају темељ и стуб живота сваке заједнице”, поручио је Градоначелник Ниша.

            Октобарски дани социјалне заштите, који се у Нишу ове године одржавају по 24. пут, завршавају се сутра.