1

НА ПРОЛЕЋЕ ВЕЛИКО СРЕЂИВАЊЕ РЕНТГЕНОВЕ УЛИЦЕ

          Градоначелник Дарко Булатовић најавио је вечерас, у разговору са грађанима, велики пројекат уређења међублоковског простора који ће од пролећа кренути, најпре из кварта оивиченог Пастеровом, Рентгеновом, улицом Драгише Цветковића и Булеваром др Зорана Ђинђића.

         ”Ово је само почетак. Желимо да од самих грађана чујемо идеје и предлоге о томе како желе да изгледа простор у коме живе. Све те идеје, стручњаци и студенти са Грађевинско-архитектонског факултета преточиће у пројекат, који ћемо ми спровести у дело. Крећемо из овог дела града који је, иако у центру, запуштен и претворен у ругло, а онда ћемо тај пример квартовског уређивања, применити и у другим деловима града”, рекао је Градоначелник Булатовић.

         Највећи број житеља овог дела Ниша, преко пута градске болнице,  Градоначелнику се пожалио на запуштено зеленило око зграда, неуређена и малобројна паркинг места, лошу канализацију, недостатак сливника, мобилијара и наравно, улице и тротоаре  у очајном стању. Градоначелник и његови сарадници прихватили су примедбе грађана и обећали нови састанак, за неколико дана, када ће бити присутни и урбанисти који ће дати коначну реч о будућем изгледу овог простора.

         Договорено је да ЈКП Медијана већ сутра крене са кошењем и сређивањем зелених површина и дрвећа између зграда, док је Паркинг сервис добио налог да уклони сва непрописно паркирана возила и олупине,  као и да отклони недостатке у јавном осветљењу.

         Градоначелник је нагласио да је план да се пројекат заврши у току јесени, најкасније до јануара, како би, одмах са првим данима нове грађевинске сезоне, негде у марту или априлу, почели и радови на комплетном преуређењу овог дела града.

        ”Наша жеља је да све то завршимо у току године. Да овај, некада прелеп крај, поново заблиста и постане боље место за живот наших суграђана, и да тај пример надаље применимо и у другим деловима Ниша. Новца за то у Буџету има. Добре воље има, и потребно је само да се и грађани активно укључе  у решавање ових проблема и помогну нам да заједно овај град учинимо бољим и лепшим”, поручио је Градоначелник Булатовић.




Град Ниш и Универизитет у Нишу расписали су конкурс “У-НИ пракса 2018.”

Град Ниш и Универизитет у Нишу расписали су конкурс за учешће у програму радне праксе, без накнаде, у јавним предузећима, градским општинама, Градској управи и службама, установама културе и спорта. Канцеларија за младе Града Ниша спорводи четврти пут по реду У-НИ праксу и ове године је предвиђено 44 места за студенте завршних година основних академских студија и мастер студија.

“У-НИ пракса 2018.” студентима гарантује стицање практичног стручног искуства у раду, потврду о обављеној пракси коју издаје Град Ниш и Универзитет у Нишу, могућност добијања препоруке од стране институције у којој студент обавља праксу и признавање праксе као додатне активности од стране образовних институција у виду 3 ЕСПБ бода.

Пракса за студенте без накнаде ће се одржати новембра месеца 2018. године у трајању од месец дана, а рок за пријаву је понедељак, 29.октобар 2018. године до 11 часова. Заинтересовани студенти могу конкурисати на више позиција, које могу наћи у Каталогу позиција.

Текст Конкурса за студнете и пропратна документација је доступна на сајту Града Ниша www.gu.ni.rs затим Универзитета у Нишу www.ni.ac.rs и Канцеларије за младе Града Ниша http://kzm.ni.rs/ . За пријаву на овај конкурс потребно је припремити пријаву (у електронској и штампаној форми), потврду о студирању (скенирано и у штампаној форми), копију прве странице из индекса (скенирану и у штампаној форми) и доставити на е-маил адресу unipraksa@gmail.comм уз навођење наслова е-маила ПРИЈАВА за У-НИ праксу 2018, као и у штампаној форми на адресу: Официрски дом, Орловића Павла 28а, 18 000 Ниш, уз назнаку на коверти ПРИЈАВА за У-НИ праксу.
Конкурс за студенте 2018
Каталог позиција 2018
Пријавни форулар за студенте 2018 (пдф)




Заменик Градоначелника: Пуна подршка града школи “БУБАЊ”

       Заменик Градоначелника Ниша Милош Банђур и секретарка Секретаријата за образовање Марина Костић посетили су Специјалну школу са домом ученика „Бубањ”, која је основана за остваривања образовних и васпитних потреба деце и омладине оштећеног слуха, и која последњих година прераста у Регионални центар подршке деци са различитим тешкоћама у развоју.

          У школи се, тренутно, према речима вршиоца дужности директора Горана Лабовића образује више од 170  деце различитог узраста, док Дом пружа услугу целодневног боравка и становања за око  50  деце из Ниша али и читавог региона јужне и источне Србије.

          Директор Лабовић каже да школа ради у задовољавајућим условима, али да су и потребе и даље велике, с обзиром на специфичне потребе ученика и штићеника за најновијим дидактичким средствима и посебном опремом за кабинете, како би им се омогућило што квалитетније образовање и васпитање.

          Заменик Градоначелника Милош Банђур је поручио, у разговору са директором Лабовићем и колективом Школе, да је Бубањ једна од најважнијих образовних институција на територији Ниша и да је Град у обавези да овој школи посвети чак и већу пажњу него другим школским установама. Због тога ће, у припреми Буџетских планова за наредну календарску годину надлежни Секретаријати морати да сагледају у што већој мери потребе Специјалне школе Бубањ, рекао је заменик Градоначелника.

          ”Град има најбољу могућу вољу да овој школи помогне да све своје програмске задатке и циљеве оствари у што већој мери онако како је планирано”, рекао је Банђур.

          Он је додао и да је неопходно школу и простор који је окружује отворити и приближити локалној заједници, пре свега кроз омогућавање коришћења спортских терена у школском дворишту и за децу  и омогућити већу инклузију и повезаност ученика и штићеника Школе Бубањ са децом из локалне заједнице, као што је и била пракса у ранијем периоду.

          У том циљу, Секретаријат за животну средину направио је програм озелењавања и улепшавања школског дворишта, како би се, пре свега ученицима школе Бубањ и корисницима Дома, а потом и свој осталој деци из овог дела града, омогућио лепши и бољи амбијент за боравак, дружење и бављење спортским активностима.




КОМПАНИЈА ФИЛИП МОРИС ОБЕЛЕЖИЛА 15 ГОДИНА РАДА У НИШУ И СРБИЈИ

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је компанију Филип Морис у Нишу, поводом обележавања 15 година од када је овај глобални лидер у дуванској индустрији приватизовао „Дуванску индустрију Ниш“. Аквизиција ове највеће домаће фабрике дувана и даље важи за једну од најуспешнијих приватизација и највећих директних страних инвестиција у Србији до сада.

Александар Јаковљевић, генерални директор компаније Филип Морис за Југоисточну Европу, рекао је да је компанија Филип Морис од доласка у Србију до данас уложила више од 850 милиона долара у модернизацију и развој производње и да намерава да настави са инвестицијама како би се испратио стабилан и константан тренд раста потражње за овим нишким производима широм света.

„Чињеница да смо извоз повећали 40 пута у односу на пре десет година и да је чак четири од пет, свих цигарета данас произведених у Нишу намењено пласману на 50 тржишта широм света, најбољи је доказ квалитета ове инвестиције, наше фабрике и наших 900 запослених“, рекао је Јаковљевић.

Компанија Филип Морис је други највећих порески обвезник у земљи и у укупним пореским приходима државног буџета учествује са више од пет одсто. По основу акциза, ПДВ-а и осталих пореза од доласка у Србију до данас ова компанија је у буџет уплатила 6,5 милијарди долара, нагласио је директор Јаковљевић.

Обишавши са руководством компаније и Градоначелником Ниша Дарком Булатовићем нови, недавно покренути производни систем за управљање готовим производима у који је уложено 3 милиона долара, премијерка Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије наставља са унапређењем пословног окружења како би „компаније попут Филип Мориса наставиле успешно да послују у Србији, остварују одличне пословне резултате и запошљавају наше раднике и ангажују домаће компаније као кооперанте“. Брнабић је на крају посете упутила апел руководству компаније да „део својих истраживања на пољу алтернативних дуванских производа усмери у нашу земљу. Иновације и истраживање и развој су важни за модернизацију наше економије и убрзање економског раста“.

Да подсетимо, ПМИ (Philip Morris International Inc.) је водећа међународна дуванска компанија, са шест од 15 највећих међународних брендова на свету, који се продају на преко 180 тржишта. Поред производње и продаје цигарета, укључујући Марлборо, водећи глобални бренд цигарета, и других дуванских производа, ПМИ је ангажован у области развоја и комерцијализације производа са потенцијално смањеним ризиком. ПМИ користи овај термин за производе који имају потенцијал да смање индивидуални ризик и шкодљивост по становништво у поређењу са пушењем цигарета. Захваљујући мултидисциплинарним капацитетима развоја производа, најсавременијим производним објектима и водећим научним истраживањима у свом сектору, ПМИ за циј има да понуди асортиман РРП производа који задовољавају широк спектар склоности одраслих пушача и строгу законску регулативу.