1

Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик ослободиоцима и у спомен парку Бубањ ,обележен је Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату.

У присуству многобројних грађана, венце су положили градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председник Скупштине града Раде Рајковић, Јелена Митровски, градска већница, представници војске, полиције, борачких удружења.

Осим на Тргу краља Милана, венци су положени и у меморијалном комплексу Бубањ.

Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године, када је 22. дивизија народно-ослободилачког покрета ушла у град и напала немачке трупе.

Иначе, борбе за ослобођење Ниша у Другом светском рату, такозвана “Нишка операција”, почела је 8. октобра 1944. године у 8 часова.




НАГРАДА ЗА НИШКО ПОЗОРИШТЕ ЛУТАКА НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ У БАЊА ЛУЦИ

          На Седамнаестом међународном фестивалу позоришта за дјецу, који се одржавао од 7. до 12. октобра у Бања Луци  (Република Српска, Босна и Херцеговина), стручни жири доделио је награду за глумачко остварење Биљани Раденковић за улогу Баба Верице у представи „Цвеће мале Иде“.

          У такмичарском програму фестивала учествовало је 13 професионалних позоришта из: Пољске, Гватемале, Турске, Хрватске, Италије, Рсуије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. У пратећем програму одигране су четири представе, а у част награђених на затварању фестивала и ове године наступило је Позориштанце “Пуж”. Организатор фестивала је Дјечије позориште Републике Српске.

          Награда за најбољу представу у целини припала је представи “Орфеј” Дечјег позоришта Суботица. Жири је заседао у саставу: Алек Родић, глумац и директор Малог позоришта „Душко Радовић“ (Београд, Србија), Јарослав Антоњук, редитељ и директор Театра глумца и лутке (Ломжа, Пољска), Раде Симовић, драматург и театролог (Бања Лука, Република Српска).

          Представу „Цвеће мале Иде“ режирала је Марија Крстић, а улоге тумаче: Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић.

          Бањалучки фестивал има за циљ да најмлађој публици и културној јавности представи лепезу стилова и форми позоришног изражавања и најбоље представе за децу са домаће и међународне сцене, као и размену искустава у области културе.

          Ово је било прво фестивалско извођење представе „Цвеће мале Иде“, коју већ за седам дана очекује и учешће на Фестивалу представа за децу и младе „Мали Јоаким“ који се ове године одржава у Ужицу.