1

Састанак са амбасадором Јапана у Србији

 У Нишу је данас боравио амбасадор Јапана у Србији његова екселенција Ђунићи Марујама.

Са амбасадором земље излазећег сунца у Вип салону Градске куће разговарао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Током разговора било је речи о могућностима сарадње Јапана и овог дела Србије.

Амбасадор Jапана одржао jе данас у Нишу предаване о традиционалноj калиграфиjи у оквиру проjекта Ниш и Jапан.

Јапанска влада сарађује са локалним заједницама у Србији кроз програм бесповратне помоћи, попут донације амбулантног возила и ватрогасног камиона. Оно што је посебно важно Јапану као земљи која се често суочава са природним катастрофама је  развијање сарадње између две земље и разменазнања о превенцији природних катастрофа, као и о опоравку након тога.

Влада Јапана   обезбедила   је  недавно 55.200 евра Дому здравља Владичин  Хан као  подршку  унапређењу здравствене заштите у Републици Србији.

 Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва  у Србији од 1999. године досегао је 13,3 милиона евра.Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 507 милиона евра,чиме се недвосмислено показује пријатељски однос народа Јапана према Србији ,али  и безрезервна подршка која се пружа нашој земљи у различитим сегментима.

 




НИС позива грађане да гласају за пројекте који ће побољшати живот заједнице

Компанија НИС позива грађане из 12 локалних заједница широм Србије – Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Пожаревац, Кикинда, Зрењанин, Кањижа, Србобран, Житиште и Нови Бечеј да од 15. до 18. октобра гласају за оне пројекте за које желе да буду реализовани у оквиру програма „Заједници заједно“ 2018.
Грађани ће моћи да гласају путем сајта www.zajednicizajedno.nis.eu и на тај начин допринесу унапређењу квалитета живота у својој заједници.
Програм „Заједници заједно“ НИС спроводи већ 10 година са циљем побољшања услова живота грађана из 12 градова и општина у којима компанија послује. До сада је кроз овај програм друштвено одговорног пословања компанија уложила више од милијарду динара за реализацију преко 900 пројеката, a укупан буџет програма „Заједници заједно“ у 2018. години је на нивоу од 114,5 милиона динара. На овај начин НИС под слоганом „Будућност на делу“ наставља са активностима на подршци локалним заједницама широм Србије, посебно када је реч о младима.




Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу преко пута Градске куће  и одвањем поште и полагањем венаца у Нишкој тврђави на Спомен -костурницу стрељаним и вешаним учесницима Топличкг устанка из 1917 године данас је  у Нишу  обележен  Дан ослобођења  града у Првом светском рату  1918. године.

У име града венце су положили градоначелник Дарко Булатовић,председник Скупштине Града  мр Раде Рајковић и градска већница Јелена Митровски.

На споменицима посвећеним великом српском војводи и страдалим родољубима током Топличког устанка ,венце су поред  градске положиле и друге бројне делегације нишавског округа, војске ,полиције и удружења грађана која се баве неговањем ослободилачких традиција српског народа.

 Јединице Прве српске армије под командом прослављеног српског војсковође и војводе Петра Бојовића, 9. октобра 1918. године избиле су у рејон нишког Заплања и горњи Добрич. Тада су заузели почетни распоред за свеопшти напад на последњу непријатељску линију одбране Ниша.

 Паралелно са српском војском наступала је и француска војска. Била је то француска коњичка бригада у саставу коњичке дивизије која је већ била у долини Кутинске реке, на 30 километара од града.У овим, последњим борбама за Ниш, поред војника учествовали су и грађани, чак и жене и деца, гонећи Немце према Пантелејској цркви што је изазивало подсмех. Некада моћну Вилхелмову војску тукле су и Нишлије. Становништво је разоружавало немачке гарнизоне и јединице и пристиглим српским и француским трупама предавало заробљенике и заплењено оружје.




СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НИША

У градској кући у Нишу вечерас је приређен свечани пријем поводом стогодишњице ослобођења Ниша у Првом светском рату. Домаћин пријема био је Градоначелник Ниша, а најважније званице представници Војске Србије, полиције, служби безбедности и, наравно, представници удружења која негују традицију ослободилачких ратова и сећање на славне претке, ослободиоце, као и удружења која окупљају њихове потомке.
Градоначелник је поручио да жртву нишких ослободитеља морамо да носимо као одговорност према нашем граду, који су нам преци достојно у аманет оставили. Сачували смо понос и достојанство српског имена, један град и једна мала земља на Балкану остали су и данас непокорена територија непокорних људи!
”Историја се не сме заборавити, јер, ко историју заборави осуђен је да је понови. Зато, свечаним окупљањем поводом Дана ослобођења Ниша у Првом светском рату, желео бих да пошаљемо једну велику поруку: ако човек не уништи рат, рат ће уништити човека! Српска страдања никада нећемо заборавити, али их никада више нећемо поновити”, рекао је Градоначелник Булатовић.
На ток и догађаје који су претходили 12. октобру 1918. и дану ослобођења Ниша и Србије, подсетио је историчар Никола Арсић, а у културном делу пријема наступили су Вокални састав Константин, гудачки квартет Симфонијског оркестра у Нишу и глумац нишког Народног позоришта Мирослав Јовић.