1

ВИНА И КУХИЊА ХИЛАНДАРА И СВЕТЕ ГОРЕ У ДЕЦЕМБРУ И У НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић примио је данас у Градској кући представнике Удружења кувара Свете горе и манастира Хиландара, а повод за овај сусрет је промоција хране, дуго чуваних хиландарских рецепата и вина, која је заказана за децембар ове године у Нишу.
Организатор ове јединствене манифестације, која се по први пут одржава у нашој земљи, је нишки Центар за истраживање медијског простора у сарадњи са Туристичком организацијом Ниш.
Поздрављајући уважене госте, Градоначелник Булатовић је захвалио на части која је указана Нишу да буде први град у Србији у коме ће се представити до сада љубоморно чуване тајне светогорских манастира, и на прилици да тај догађај искористи и за промоцију туристичких капацитета и туристичке понуде Ниша.
Булатовић је истакао да је Град спреман да подржи и помогне организацију овог јединственог догађаја, који ће се, како је најављено, после Ниша организовати и у Београду и Новом Саду.
Делегација из Грчке, коју чине комерцијални менаџер манастира Хиландар, Захариос Панајотидис, главни кувар манастира Хиландара Христос Гремос и шеф кухиње Касиорас Мариос, Градоначелнику је пренела топле поздраве Игумана манастира Хиландар Архимандрита Методија и захвалили на гостопримству и спремности да подржи и помогне представљање и промоцију вина из манастирских подрума и винограда, као и древну кухињу Атоса и Хиландара.
Према речима Захариоса Панајотидиса, на тај начин, народ у Србији, који Хиландар доживљава као једну од своијих највећих светиња и хиљадугодишњи центар духовности, добиће прилику да упозна и неке од дуго чуваних тајни, али и знаменитости Хиландара, које, иако нису директно везане за духовност и веру, представљају део нашег наслеђа.
Уједно, како је речено, то ће бити прилика за ближе повезивање и сарадњу Ниша и Светогорских манастира и у туристичком смислу, као и за унапређење размене у оба смера управо кроз промоцију и развој гастротуризма, започету током пролећа, када је делегација Ниша и посетила Атос и грчку регију Волви.
Поред Градоначелника, пријему су присуствовали и градска већница Јелена Митровски, директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић, као и иницијатор читаве ове идеје и директор Центра за истраживање медијског простора Здравко Стојнић.