OSOBE SA INVALIDITETOM NE KORISTE BENEFICIJE U PUNOJ MERI

  • IMG-99fb17bdcd2f9da0dcf9430ef74d0a5c-V
  • IMG-9ad57eb1f98e90badd86e12fa7de7efd-V
  • IMG-699e26c1902afc7b9d25cc5902e5f675-V
image_pdfimage_print

Tijana Đorđević Ilić, član Gradskog veća resorno zadužena za socijalnu politiku, izjavila je da je, iako je Grad usvojio odluke kojima se značajno proširuju i povećavaju prava osoba sa invaliditetom u domenu brige o deci, I uprkos očekivanjima, vrlo mali broj njih do sada iskoristio nove mogućnosti i beneficije, i pozvala ih da to učine, pre svega kada je u pitanju pravo na besplatan boravak dece u vrtićima i besplatnu užinu za decu u predškolskim ustanovama.

Ona je podsetila da je, na inicijativu Organizacije za zaštitu prava i podršku osobama sa invaliditetom ‘’iz Kruga”iz Niša, Skupština Grada nedavno usvojila usvojila Odluku o izmenama Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom na teritoriji Grada.
”Ovom odlukom, izmenama i dopunama, proširne je krug korisnika za ostvarivanje prava na potpuno regresiranje boravka dece u predškolskoj ustanovi Pčelica, kao i pravo na besplatnu užinu za decu predškolskog uzrasta, čiji jedan ili oba roditelja imaju prvi ili drugi stepen telesnog oštećenja!”- istakla je Tijana Đorđević Ilić.
”Ljubav i podrška u najlepšoj životnoj ulozi ključni su za roditelje sa invaliditetom i, u tom smislu, pomoć društva ne sme da izostane. Odluke moraju stalno da se koriguju i inoviraju, a sve u cilju poboljšanja položaja i uslova života osoba sa invaliditetom uz princip jednakosti i istih mogućnosti”, smatra većnica Đorđević Ilić.
Ona je naglasila da je Niš prvi grad u Srbiji koji je doneo ovakvu Odluku i, na taj način, pomogao roditeljima sa invaliditetom u odgajanju dece.

Možda Vas zanima i sledeće...