1

ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ НЕ КОРИСТЕ БЕНЕФИЦИЈЕ У ПУНОЈ МЕРИ

Тијана Ђорђевић Илић, члан Градског већа ресорно задужена за социјалну политику, изјавила је да је, иако је Град усвојио одлуке којима се значајно проширују и повећавају права особа са инвалидитетом у домену бриге о деци, И упркос очекивањима, врло мали број њих до сада искористио нове могућности и бенефиције, и позвала их да то учине, пре свега када је у питању право на бесплатан боравак деце у вртићима и бесплатну ужину за децу у предшколским установама.

Она је подсетила да је, на иницијативу Организације за заштиту права и подршку особама са инвалидитетом ‘’из Кругa”из Ниша, Скупштина Града недавно усвојила усвојила Одлуку о изменама Одлуке о финансијској подршци породицама са децом на територији Града.
”Овом одлуком, изменама и допунама, проширне је круг корисника за остваривање права на потпуно регресирање боравка деце у предшколској установи Пчелица, као и право на бесплатну ужину за децу предшколског узраста, чији један или оба родитеља имају први или други степен телесног оштећења!”- истакла је Тијана Ђорђевић Илић.
”Љубав и подршка у најлепшој животној улози кључни су за родитеље са инвалидитетом и, у том смислу, помоћ друштва не сме да изостане. Одлуке морају стално да се коригују и иновирају, а све у циљу побољшања положаја и услова живота особа са инвалидитетом уз принцип једнакости и истих могућности”, сматра већница Ђорђевић Илић.
Она је нагласила да је Ниш први град у Србији који је донео овакву Одлуку и, на тај начин, помогао родитељима са инвалидитетом у одгајању деце.