1

БУЛАТОВИЋ И БАНЂУР ОБИШЛИ ГРАДИЛИШТА

Градоначелник Дарко Булатовић и заменик Градоначелника Милош Банђур обишли су данас радове на реконструкцији Булевара Цара Константина код Брзог брода и будући спортски комплекс Ровче.

Радови на реконструкцији Булевара Цара Константина који су везани и за отварање фабрике Цумтобел на простору некадашњег Виноградарског института, у пуном су јеку и биће завршени до 28. септембра када ће фабрика бити званично отворена.

”Због тога смо ту. И бићемо свакога дана, ако треба, како би смо пратили динамику и помагали у отклањању евентуалних проблема, јер се Уговор мора испоштовати и сви радови морају бити окончани на време”, рекао је градоначелник Булатовић и додао да иако проблемаима, пре свега, са поџемним водовима, све се у ходу отклања, препројектује и радови се настављају.

И заменик градоначелника Милош Банђур сматра да је ово један од најважнијих пројеката у граду и да ће Нишлије врло брзо добити две нове фабрике са више од 2000 нових радних места, али и модернији  булевар, кружне токове, бициклистичку и пешачку стазу, што све чини да је Ниш једно велико градилиште.

Када су радови у Ровчету у питању, ту су у току завршни радови. Тренутно се поставља подлога од тартана на  теренима за мале спортове. Уређене су и свлачионице испод трибина, а тренутно се ради и на уређењу пешачких стаза и осветљењу.

Како је рекао Градоначелник Булатовић, ово је инвестиција која ће значајно унапредити спортске садржаје Ниша, а простор који је до пре само шест месеци био сметлиште и ругло претворити у један од најлепших делова града, што древна нишка тврђава и њена околина и треба да буду.

Милош Банђур је подсетио да је ово само завршетак прве фазе обимног пројекта ревитализације нишке тврђаве који финансира министарство трговине и туризма. Прва фаза укључивала је сређивање летње позорнице, стаза изнад ње и Ровчета, док ће се у наредној радити на уређењу бедема и унутрашњости тврђаве, што ће допринети да овај древни споменик постане препознатљив симбол Ниша и место које ће привлачити туристе из целог света.




Пријем за учеснике ликовне коолоније „Сићево 2018“

Заменик градоначелника проф.др Милош Банђур примио је данас у Градској кући учеснике ликовне колоније „Сићево 2018“.

Према његовим речима  ликовна колонија Сићево је најстарија уметничка колонија на Балкану. Основана је 1905. године по идеји и уз залагање српске сликарке Надежде Петровић.Због своје несвакидашње лепоте, сићевачки пејзажи представљају инспирацију не само сликарима већ и књижевницима и свим заљубљеницима у природу.

Овогодишња Ликовна колонија Сићево окупила је 12 сликара региона, а међу учесницима су Мирољуб Ђорђевић и Ђуро Радоњић из Ниша, потом Маја Тодић, Косовска Грачаница, Соња Спироска Остојић, Босна и Херцеговина, Весна Беговић, Црна Гора, Александра Ракоњац, Београд, Зоран Граовац, Београд, Милош Милосављевић, Македонија, Ана Видмар, Словенија, Росен Тошев, Бугарска, Габриела Урбан, Мађарска и Лајош Вегх, Мађарска.

Учесници колоније представили су се појединачно и изнели своје утиске о лепотама Сићева,а мећу њима су и они који се осим сликарством баве и правном науком и професорским радом.

Интересантно је да је Маја Тодић уметница из Грачанице први пут учествовала у Сићеву као члан дечије сликарске колоније.

Поред сликара пријему су присутвовали и представници Галерије савремене ликовне уметноси из Ниша,која је организатор ове уметничке манифестације.




Пријем за археологе

 

У Градској кући у Нишу помоћник градоначелника проф.др Небојша Ранђеловић примио је групу од око 250 реномираних археолога који учествују на „Лимес“ конгресу који се одржава у Виминацијуму.

Ово је највећи међународни конгрес у археологији који окупља еминентне стручњаке из ове области .Помоћник градоначелника проф.Ранђеловић поздравио је окупљене , упутио речи добродошлице  и истакао да је Ниш итекако град интересантан за археологе  и то посебно локалитети у Медијани ,али и у нишкој тврђави где се могу наћи артефакти из ближе и даље прошлости овог поднебља.

У име гостију присутнима се обратио проф.Паркер истакнути светски археолог,који се захвалио на добродошлици и нагласио да се коначно остварила жеља великом броју археолога који су желели да посете управо Србију.

У току дана поред Ниша ,археолози су посетили и локалитете на југу Србије у околини Лесковца.