1

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛОBАЧКОГ УМЕТНИКА МИЛОСЛАВА ДВОРАКА

У галерији Синагога у Нишу, отворена je изложба слика словачког аутора Милосава Дворака.
Изложбу су заједнички организовали Народни музеј Ниш, Амбасаде Словачке републике у Београду и почасни конзулат Словачке у Нишу, а свечаном отварању присуствовали су Њена Екселенција Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке републике у Србији, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, и почасни конзул Словачке републике у Нишу Стела Јовановић.
Амбасадорка Репчекова је рекла да је у Нишу била толико пута да се више не осећа као гост, и још једном захвалила Нишлијама и граду домаћину на изванредном гостопримству и толико пута исказаном искреном пријатељству. Она је поручила да је досадашња сарадња у свим областима била одлична, и да је уверена да ће у будућности бити још шира и боља.
Градоначелник Булатовић је рекао да се ретко која земља показала као тако добар и веран пријатељ Србији као Словачка, и да је и ова изложба још један доказ тога.
”Добре везе које смо годинама стварали, уверен сам да ћемо у будућности и проширити, и на привредном, научном, културном, спортском и сваком другом плану”, рекао је Градоначелник Ниша.
И сам аутор, Милослав Дворак, рекао је да је неизмерно срећан због прилике и части која му је указана да излаже у Нишу, и да је одушевљен чињеницом да су његове слике у изузетном амбијенту нишке синагоге и да ће српска публика имати прилике да их види.
Иначе, Милосав Дворак је словачки аутор средње генерације. По образовању је лекар, специјалиста неуорологије, док му је сликарство хоби и љубав од ране младости. Своја знања из области неурологије преноси студентима католичког универзитета. Излагао је у земљи и иностранству а ово је његова прва изложба у Нишу.
Изложба ће бити отворена до 14. септембра, а улаз је слободан.