1

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛОBАЧКОГ УМЕТНИКА МИЛОСЛАВА ДВОРАКА

У галерији Синагога у Нишу, отворена je изложба слика словачког аутора Милосава Дворака.
Изложбу су заједнички организовали Народни музеј Ниш, Амбасаде Словачке републике у Београду и почасни конзулат Словачке у Нишу, а свечаном отварању присуствовали су Њена Екселенција Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке републике у Србији, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, и почасни конзул Словачке републике у Нишу Стела Јовановић.
Амбасадорка Репчекова је рекла да је у Нишу била толико пута да се више не осећа као гост, и још једном захвалила Нишлијама и граду домаћину на изванредном гостопримству и толико пута исказаном искреном пријатељству. Она је поручила да је досадашња сарадња у свим областима била одлична, и да је уверена да ће у будућности бити још шира и боља.
Градоначелник Булатовић је рекао да се ретко која земља показала као тако добар и веран пријатељ Србији као Словачка, и да је и ова изложба још један доказ тога.
”Добре везе које смо годинама стварали, уверен сам да ћемо у будућности и проширити, и на привредном, научном, културном, спортском и сваком другом плану”, рекао је Градоначелник Ниша.
И сам аутор, Милослав Дворак, рекао је да је неизмерно срећан због прилике и части која му је указана да излаже у Нишу, и да је одушевљен чињеницом да су његове слике у изузетном амбијенту нишке синагоге и да ће српска публика имати прилике да их види.
Иначе, Милосав Дворак је словачки аутор средње генерације. По образовању је лекар, специјалиста неуорологије, док му је сликарство хоби и љубав од ране младости. Своја знања из области неурологије преноси студентима католичког универзитета. Излагао је у земљи и иностранству а ово је његова прва изложба у Нишу.
Изложба ће бити отворена до 14. септембра, а улаз је слободан.




Обилазак основне школе у Паљини

Градски већник ресорно задужен за образовање Мирко Зечевић и секретарка Секретаријата за образовање Марина Костић обишли су данас у селу Паљина истурено одељење основне школе „Лела Поповић“ из Миљковца .

Школа у Паљини већ неколико година има исти проблем ,а то је искључена електрична енергија због заосталих дуговања у износу од око 200 хиљада динара,па се наставни процес одвија отежано и искључиво у преподневним часовима.

Разлог за константну обуставу струје школи је имовинске природе,јер зграда припада земљорадничкој задруги из Доње Трнаве .Како имовински односи са градом нису решени нарасли су и дугови за струју,због чега је и дошло до њене обуставе.

Како је најавио градски већник Зечевић биће предузете све законом прописане мере како би се ова ситуација решила што пре  и како би се стекли услови да измирењем обавеза према дистрибуцији школа несметано функционише.

“Укључићемо све надлежне градске институције  да у складу са својим овлашћењима што пре реше овај имовински проблем са земљорадником задругом ,како би се нормализовала настава и како би деца могла да користе и компјутере и неопходна електронска наставна средства“рекао је већник Зечевић.

Иначе ,ово истурено одељење миљковачке школе у Паљини има укупно 11 ђака који похађају  ниже разреде и то од првог до четвртог.




САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ОСТАВКЕ ПРЕДСЕДНИКА ЖРК НАИСА

Члан Градског већа, ресорно задужен за спорт, Бранислав Качар упутио је данас речи захвалности донедавном председнику женског Рукометног клуба Наиса Лазару Ненадову, на успешном раду у клубу, чиме је испунио оно што је обећао у тренутку када је  у фебруару прошле године, преузео клуб, а то је очување финансијске стабилности у клубу.

„Вама и свим рукометашицама и члановима колектива Наисе честитам на досадашњем залагању и труду захваљујући којем сте остварили успешне резулатате и изванредан пласман на домаћој спортској сцени и уједно изборили наступе у европском такмичењу. Сигуран сам да је господин Ненадов оставио неком новом руководству женског рукометног клуба Наиса, стабилан клуб, добро уигран, квалитетан и тим, у потпуности спреман да се успешно надмеће у Челенџ купу, Купу Србије и Суперлиги, са намером да у свим овим такмичењима оствари најбољи резултат“, поручио је члан Градског већа Бранислав Качар.

О избору новог руководства Клуба, изјасниће се Скупштина Женског Рукометног Клуба Наиса на седници која је заказана за данас.