Пријем за чланове етно састава „Траг“

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур примио је данас у Градској кући Борислава Максимовића, сарадника за културу представништва Републике Српске у Србији и чланове етно састава „Траг“ из Републике Српске, који у Нишу бораве у оквиру обележавања Дана Републике Српске од 3-8 септембра.
Етно група „Траг“ је вокално-инструментални састав који негује традиционалну музику Балкана. Делује од 2003. године. Групу чини десет чланова: четири женска вокала и шест инструменталиста. Акценат је на традиционалним инструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставу су и класични инструменти – гитара и виолина, као и модерни– клавир и бас-гитара.
У срдачном разговору заменик градоначелника је пожелео добродошлицу члановима овог састава и истакао нераскидиве везе између Србије и наших сународника који живе западно од Дрине.Овакве манифестације су један од начина неговања народних традиција и култруно-историјског наслеђа српског народа,речено је између осталог током сусрета.
Етно састав „Траг“ одржаће бесплатан концерт за све Нишлије вечерас од 20 сати у Дому Војске.
На репертоару групе су песме из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске. С обзиром на то да “Траг” често наступа у Русији, у репертоар су уврстили и руске песме. Група Траг је наступала на многим значајним манифестацијама у БиХ и иностранству.
ПОЧЕЛИ ЗАВРШНИ РАДОВИ НА МЕДИЈАНИ

 Градоначелник Дарко Булатовић обишао је данас археолошко налазиште Медијана где је у току завршна фаза изградње заштитне конструкције и наткривања виле са перистилом, чијим ће се окончањем  стећи услови да се локалитет уреди за посете туриста, а јединствени подни мозаици, који и представљају највеће благо Медијане, коначно постану доступни и видљиви за посетиоце. По пројекту, рок за завршетак ове фазе је 06. октобар.

            ”Овај пројекат  је вредан 24 милиона динара и заједнички га реализују Град и Држава.  50 одсто средстава издваја Град  а 50 одсто Држава бесповратно, а све у циљу промоције  нашег културног блага и богатства. Радови се коначно приводе крају, и после дуго времена моћи ћемо да ставимо у функцију овај простор, да нам дођу туристи, да нам дођу гости, и да можемо да свету са поносом да покажемо ово благо које имамо”, рекао је Градоначелник Булатовић.

 Директор Народног музеја Ненад Спасић је рекао да се подизањем објекта над Вилом са перистилом врши  заштита археолошких остатака архитектонских елемената, а пре свега врло вредних подних мозаика од штетног дејства атмосферских утицаја.

”Када се заврши наткривање, археолози ће најзад моћи да открију  мозаике који су годинама конзервирани  дебелим  слојем песка, а након уређења читавог простора, изградње паркинг простора, осмишљавања пешачких стаза унутар комплекса и пратећих објеката, моћи ћемо да локалитет отворимо и за посетиоце, и очекујем да се то може урадити до пролећа”, рекао је Спасић.

            Радови на археолошком налазишту Медијана се настављају, и то археолошким истраживањима некадашњих терми, укупне  површине око 1200 м2 у непосредној близини виле са перистилом. Јавна набавка за избор извођача радова на археолошком истраживању биће објављена ових дана, пошто је припрема документације  у завршној фази, кажу у Заводу за заштиту споменика у Нишу.

У плану је наткривање и тог налазишта, што ће, како је речено, значајно обогатити понуду Медијане, и заједно са уређењем зграде Народног музеја, допринети да у скорој будућности овај археолошки комплекс  постане заиста један од препознатљивих симбола Ниша.