Отворена ликовна колонија у Сићеву

image_pdfimage_print

Ликовна колонија “Сићево 2018” свечано је отворена синоћ у овом пикторесном селу надомак Ниша. Ликовна колонија Сићево је најстарија уметничка колонија на Балкану. Основана је 1905. године по идеји и уз залагање српске сликарке Надежде Петровић.

Током непрекидног организовања од 1964. године до данас у раду Колоније учествовало је готово 500 академских уметника различитих генерација и стилских опредељења из свих крајева некадашње Југославије и из иностранства.

Овогодишње издање ликовне колоније званично је отворила градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.

Селектор овогодишње Ликовне колоније је Миодраг Даја Анђелковић, магистар графике из Ниша. Организатор Колоније је Галерија савремене ликовне уметности Ниш.

Током трајања Колоније уметници ће имати прилике да посете културно-историјске споменике града Ниша, неки од манастира у близини и саму Сићевачку клисуру која је редак природни феномен.

Овогодишња Ликовна колонија Сићево окупила је 12 сликара региона, а међу учесницима су Мирољуб Ђорђевић и Ђуро Радоњић из Ниша, потом Маја Тодић, Косовска Грачаница, Соња Спироска Остојић, Босна и Херцеговина, Весна Беговић, Црна Гора, Александра Ракоњац, Београд, Зоран Граовац, Београд, Милош Милосављевић, Македонија, Ана Видмар, Словенија, Росен Тошев, Бугарска, Габриела Урбан, Мађарска и Лајош Вегх, Мађарска.

У избору учесника Ликовне колоније Савет Колоније се укључује и  у обележавање значајног јубилеја Уметничке школе: 70 година постојања, па ће у раду Колоније учествовати  дугогодишњи професори Уметничке школе Ђуро Радоњић и Мирољуб Ђорђевић.

 

 

You may also like...