1

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

Данас је и званично почела нова школска година. У 36 нишких основних школа организован је свечани дочек за око 2500 седмогодишњака који су кренули у први разред, а малишани ће добити и симболичне поклоне од Града и представника градских општина, уз жељу за срећан почетак школовања.
Градоначелник Дарко Булатовић и секретар Секретаријата за образовање Марина Костић присуствовали су пријему првака у школама Учитељ Таса, Радоје Домановић и Јован Јовановић Змај у Малчи и малишанима пожелели много петица, знања и лепих школских дана.
Градоначелник Булатовић је поручио да је свако дете важно, да то нису само ђаци прваци, већ људи који ће сутра, по завршетку школовања, постати лекари, полицајци, судије, медицинске сестре, официри или инжењери, и да се према свакоме од њих треба опходити са пажњом, поштовањем и помно бринути о њиховом одрастању и школовању.
Град ће се старати да сва деца буду једнака и да имају једнаке услове за образовање, без обзира где живе и где иду у школу, рекао је Булатовић.
Он је, обилазећи Основну школу у Малчи у коју је ове године уписано свега пет нових ђака, рекао да ће Град учинити све да створи једнаке услове у школама, без обзира да ли се оне налазе на градском или сеоском подручју.




4 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ ЗА МЛАДЕ

Град Ниш је кроз конкурс Канцеларије за младе  ове године су подржали реализацију 18 пројеката невладиних организација намењених побољшању и унапређењу положаја младих у Нишу, и за те намене је из Буџета издвојено 3 милиона динара. Поред тога, још милион динара  опредељено је за помоћ неформалним удружењима, и то кроз формирање Ресурс центра при организацији Млади амбасадори.

Градоначелник Дарко Булатовић је на свечаној додели Уговора уприличеној у Градској кући поводом Дана младих Града Ниша рекао да је Ниш град младих и да ће и даље наставити да на сваки начин, и у што већој мери помаже младима. Он је подсетио да је највећи проблем, не само младих, у Нишу недостатак посла и радних места, и нагласио да је у Нишу за само две године број незапослених смањен са преко 37 000 на око 26 000, а да је истовремено број запослених нишлија повећан са 61 000 на око 77 000 и да је међу новозапосленима управо и највећи број младих, образованих људи.

Први човек Канцеларије за младе Стеван Живковић истакао је да је у време оснивања Канцеларије, 2012. године, Град из буџета за пројекте за младе издвојио 500 000 динара, а да је ове године тај износ осам пута већи, уз обећање градоначелника да ће у наредној години новца за пројекте за младе бити још више.

Живковић је истакао да је прихваћено укупно 18 пројеката исто толико невладиних организација и удружења грађана, а да се  одобрена средства крећу у износу од 100 000 до 200 000 динара  по пројекту.

Ове године конкурсом није била одређена тематика пројеката, а највећи број пристиглих идеја била је, према Живковићевим речима, везана за унапређење безбедности младих, подизања свести младих о екологији, медијима и информисању, ЕУ интеграцијама и запошљавању младих.




САОПШТЕЊЕ

Град Ниш је чланицама Скупштине Регионалне развојне агенције ЈУГ д.о.о. Ниш, упутио иницијативу за разрешење Бојана Аврамовића са функције директора Агенције, јер Регионална развојна агенција после два пропала јавна позива за нову регионалну депонију „Келеш“, од 2015. године до данас, ништа није предузела.

Истовремено четири општине (Куршумлија, Прокупље, Бабушница и Алексинац) су у току мандата садашњег директора Агенције иступиле из чланства, уз образложење да  чланство у Регионалној развојној агенцији „Југ“ доо Ниш њима производи само трошкове плаћања чланарине, без повратне користи за чланове друштва.

С обзиром на то да су из истог разлога поједине локалне самоуправе најавиле нова иступања из чланства, град Ниш, као највећа и најодговорнија локална самоуправа у Скупштини РРА ЈУГ, сматра да је кадровска промена на челу Агенције неопходна.




„У кола без алкохола“

У најпрометнијим нишким кафићима , Агенција за безбедност саобраћаја заједно са локланом самоуправом спровела је  иновативну  активност под називом „Казнене карте“, са слоганом „У кола без алкохола“ а у оквиру кампање „Ум на друм“.

Циљ ове активности је смањење вожње под утицајем алкохола самим тим и смањење ризика од страдања у саорбаћајним незгодама.Овај пилот пројекат се спроводи у пет локалних самаоуправа: Сокобања, Кикинда, Ниш, Бечеј и Врбас.

Саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић, који прати овај пројекат, изјавио је за локалне медије да се први пут код нас реализује кампања за смањење вожње под утицајем алкохола на местима где се конзумирају алкохолна пића. Додатну вредност овим активностима даје и активно учешће Савета за безбедност саобраћаја у општини или граду где се кампања спроводи као и угоститељских објеката у оквиру друштвено-одговорног доприноса локалној заједници.

 У име Града Ниша медијим се обратио градски већник Игор Војиновић који је истакао значај овакве акцију у смислу утицања на савест возача који седају у ауто под дејством алкохола.

Гости, који су конзумирали алкохолона пића, могли су да измере количину алкохола у организму и да помоћи „Казнене карте“ која стаји на столу заједно са ценовником пића, добију информације о предвиђеним казненим мерама. Власници угоститељских објеката, запослени и гости су током спровођења анкетирања износили  своје ставове и мишљења о овој врсти кампање а сви учесници су добили промотивне поклоне са слоганом кампање.

 Сви гости у локалима где је спроведена кампања добили су флајере са „Казнемом картом“ на којој су прецизно наведене санкције и казне за одрђену количину алкохолисаности, као и кључне поруке кампање.

Основна идеје је да гости имају могућност да након конзумирања алкохола на основу прецизне информације о количини алкохола у организму, предвиђеним новчаним казнама, негативним бодовима, заштитним мерама и забранама управаљања, донесу  исправну одлуку да ли се поред ризика од страдања исплати ризиковати и друге последице.