POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Danas je i zvanično počela nova školska godina. U 36 niških osnovnih škola organizovan je svečani doček za oko 2500 sedmogodišnjaka koji su krenuli u prvi razred, a mališani će dobiti i simbolične poklone od Grada i predstavnika gradskih opština, uz želju za srećan početak školovanja.
Gradonačelnik Darko Bulatović i sekretar Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić prisustvovali su prijemu prvaka u školama Učitelj Tasa, Radoje Domanović i Jovan Jovanović Zmaj u Malči i mališanima poželeli mnogo petica, znanja i lepih školskih dana.
Gradonačelnik Bulatović je poručio da je svako dete važno, da to nisu samo đaci prvaci, već ljudi koji će sutra, po završetku školovanja, postati lekari, policajci, sudije, medicinske sestre, oficiri ili inženjeri, i da se prema svakome od njih treba ophoditi sa pažnjom, poštovanjem i pomno brinuti o njihovom odrastanju i školovanju.
Grad će se starati da sva deca budu jednaka i da imaju jednake uslove za obrazovanje, bez obzira gde žive i gde idu u školu, rekao je Bulatović.
On je, obilazeći Osnovnu školu u Malči u koju je ove godine upisano svega pet novih đaka, rekao da će Grad učiniti sve da stvori jednake uslove u školama, bez obzira da li se one nalaze na gradskom ili seoskom području.
4 MILIONA DINARA ZA PROJEKTE ZA MLADE

Grad Niš je kroz konkurs Kancelarije za mlade  ove godine su podržali realizaciju 18 projekata nevladinih organizacija namenjenih poboljšanju i unapređenju položaja mladih u Nišu, i za te namene je iz Budžeta izdvojeno 3 miliona dinara. Pored toga, još milion dinara  opredeljeno je za pomoć neformalnim udruženjima, i to kroz formiranje Resurs centra pri organizaciji Mladi ambasadori.

Gradonačelnik Darko Bulatović je na svečanoj dodeli Ugovora upriličenoj u Gradskoj kući povodom Dana mladih Grada Niša rekao da je Niš grad mladih i da će i dalje nastaviti da na svaki način, i u što većoj meri pomaže mladima. On je podsetio da je najveći problem, ne samo mladih, u Nišu nedostatak posla i radnih mesta, i naglasio da je u Nišu za samo dve godine broj nezaposlenih smanjen sa preko 37 000 na oko 26 000, a da je istovremeno broj zaposlenih nišlija povećan sa 61 000 na oko 77 000 i da je među novozaposlenima upravo i najveći broj mladih, obrazovanih ljudi.

Prvi čovek Kancelarije za mlade Stevan Živković istakao je da je u vreme osnivanja Kancelarije, 2012. godine, Grad iz budžeta za projekte za mlade izdvojio 500 000 dinara, a da je ove godine taj iznos osam puta veći, uz obećanje gradonačelnika da će u narednoj godini novca za projekte za mlade biti još više.

Živković je istakao da je prihvaćeno ukupno 18 projekata isto toliko nevladinih organizacija i udruženja građana, a da se  odobrena sredstva kreću u iznosu od 100 000 do 200 000 dinara  po projektu.

Ove godine konkursom nije bila određena tematika projekata, a najveći broj pristiglih ideja bila je, prema Živkovićevim rečima, vezana za unapređenje bezbednosti mladih, podizanja svesti mladih o ekologiji, medijima i informisanju, EU integracijama i zapošljavanju mladih.
SAOPŠTENJE

Grad Niš je članicama Skupštine Regionalne razvojne agencije JUG d.o.o. Niš, uputio inicijativu za razrešenje Bojana Avramovića sa funkcije direktora Agencije, jer Regionalna razvojna agencija posle dva propala javna poziva za novu regionalnu deponiju „Keleš“, od 2015. godine do danas, ništa nije preduzela.

Istovremeno četiri opštine (Kuršumlija, Prokuplje, Babušnica i Aleksinac) su u toku mandata sadašnjeg direktora Agencije istupile iz članstva, uz obrazloženje da  članstvo u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Jug“ doo Niš njima proizvodi samo troškove plaćanja članarine, bez povratne koristi za članove društva.

S obzirom na to da su iz istog razloga pojedine lokalne samouprave najavile nova istupanja iz članstva, grad Niš, kao najveća i najodgovornija lokalna samouprava u Skupštini RRA JUG, smatra da je kadrovska promena na čelu Agencije neophodna.
„U kola bez alkohola“

U najprometnijim niškim kafićima , Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa loklanom samoupravom sprovela je  inovativnu  aktivnost pod nazivom „Kaznene karte“, sa sloganom „U kola bez alkohola“ a u okviru kampanje „Um na drum“.

Cilj ove aktivnosti je smanjenje vožnje pod uticajem alkohola samim tim i smanjenje rizika od stradanja u saorbaćajnim nezgodama.Ovaj pilot projekat se sprovodi u pet lokalnih samaouprava: Sokobanja, Kikinda, Niš, Bečej i Vrbas.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić, koji prati ovaj projekat, izjavio je za lokalne medije da se prvi put kod nas realizuje kampanja za smanjenje vožnje pod uticajem alkohola na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića. Dodatnu vrednost ovim aktivnostima daje i aktivno učešće Saveta za bezbednost saobraćaja u opštini ili gradu gde se kampanja sprovodi kao i ugostiteljskih objekata u okviru društveno-odgovornog doprinosa lokalnoj zajednici.

 U ime Grada Niša medijim se obratio gradski većnik Igor Vojinović koji je istakao značaj ovakve akciju u smislu uticanja na savest vozača koji sedaju u auto pod dejstvom alkohola.

Gosti, koji su konzumirali alkoholona pića, mogli su da izmere količinu alkohola u organizmu i da pomoći „Kaznene karte“ koja staji na stolu zajedno sa cenovnikom pića, dobiju informacije o predviđenim kaznenim merama. Vlasnici ugostiteljskih objekata, zaposleni i gosti su tokom sprovođenja anketiranja iznosili  svoje stavove i mišljenja o ovoj vrsti kampanje a svi učesnici su dobili promotivne poklone sa sloganom kampanje.

 Svi gosti u lokalima gde je sprovedena kampanja dobili su flajere sa „Kaznemom kartom“ na kojoj su precizno navedene sankcije i kazne za odrđenu količinu alkoholisanosti, kao i ključne poruke kampanje.

Osnovna ideje je da gosti imaju mogućnost da nakon konzumiranja alkohola na osnovu precizne informacije o količini alkohola u organizmu, predviđenim novčanim kaznama, negativnim bodovima, zaštitnim merama i zabranama upravaljanja, donesu  ispravnu odluku da li se pored rizika od stradanja isplati rizikovati i druge posledice.