1

ОБЈАВЉЕНЕ СУ МЕРЕ ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА ГРАДА НИША ЗА 2018. ГОДИНУ

Град Ниш, на основу Програма локалног економског развоја, за чије спровођење је задужена Канцеларија за локални економски развој и пројекте, објавио је мере усмерене на субвенционисање и помоћ микро, малим и средњим предузећима и предузетницима регистрованим на територији Града Ниша.

За ове намене из Буџета Града Ниша за 2018. годину предвиђено је око 40 милиона динара, што је значајно увећање у односу на 18 милиона, колико је Град издвојио прошле, 2017. године, када су ове мере по први пут и примењене, рекао је Градски већник Михајло Здравковић, представљајући Мере на конференцији за новинаре у Градској кући. Он је нагласио да је циљ да се двоструко увећаним средствима, достигне број од око 500 привредних субјеката са територије Града Ниша којима ће помоћ, у неком од видова, бити и додељена.

Град је, у том циљу, према његовим речима, 09.августа расписао два јавна позива. Први је јавни позив банкама заинтересованим за краткорочно кредитирање привредних субјеката са територије Ниша уз учешће Града у субвенционисању камате на кредите.  Корисници кредитних средстава могу бити микро, мала и средња предузећа и предузетници, који нису у тешкоћама и регистровани су на територији Града Ниша. Град Ниш ће субвенционисати камате на кредите за  набавку обртних средстава, трошкове набавке машина и опреме, осавремењивање процеса производње, стабилизацију производње, инвестирање у нова савремена средства за рад и производњу у циљу развоја предузетништва, изградњу, реконструкцију и адаптацију пословног простора и ново запошљавање.

            Минимални износ кредита за који ће се субвенционисати камата је 100.000,00 динaра, а максимални износ кредита за који ће се субвенционисати камата је 2.000.000,00 динaра.

Средства којима ће Град Ниш субвенционисати камату на додељене кредите износе  9.362.409,00 динара. Mерa се реализујe као државна помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ), а већник Здравковић очекује да овим средствима буде обухваћено двоструко  више  микро, малих и средњих предузећа са територије Ниша,  него прошле године.

 Други позив који је расписан је за доделу подстицајних средстава за Мере  Интернационализација и Унапређење конкурентности. Предвиђено је да се приоритет у реализацији ових мера да предузећима из области информационих технологија – ИТ, електронике, машинства, из сектора логистике, прехрамбено прерађивачке и текстилне индустрије. Све мере се реализују као државна помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

Јавни позив односи се на мере сврстане у пет група:

  1. Интернационализација ММСПП

Интернационализација представља помоћ микро, малим и средњим предузећима и предузетницима (ММСПП), за покривање дела оправданих трошкова без ПДВ, за организоване или индивидуалне наступе на сајмовима или посете сајмовима, са ограничењем на износ до 100.000,00 динара по привредном субјекту.

Укупан планирани износ средстава за ове намене износи 3.000.000,00 динара.

  1. Интернационализација удружења и привредних асоцијација

Мера интернационализације реализује се и као помоћ удружењима и привредним асоцијацијама, које организују међународне манифестације привредно-туристичког карактера или групне посете манифестацијама у иностранству, а којима се промовишу привредно-туристички понтенцијали града, за покривање дела оправданих тошкова без ПДВ, са ограничењем на износ до 1.000.000,00 динара по кориснику.

Укупан планирани износ средстава за ове намене износи 4.000.000,00 динара.

  1. Унапређење конкуретности ММСПП

Средства за суфинансирање унапређења конкурентности микро, малих и средњих предузећа и предузетника (ММСПП) су намењена за суфинансирање трошкова пружаоца услуга без ПДВ за следеће активности:

– уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања (имплементација стандарда, сертификација, ресертификација) и обележавање производа „CE“ знаком;

– истраживање тржишта, потребно за увођење новог или постојећег производа на новом тржишту;

– тестирање нових производа;

– нови дизајн производа и амбалаже;

– побољшање постојећих и развој нових производа/услуга;

– електронска презентација предузећа.

Средства се додељују за покривање до 50% оправданих трошкова без ПДВ са ограничењем на износ до 300.000,00 динара по привредном субјекту.

Укупан планирани износ средстава за ове намене износи 10.000.000,00 динара.

  1. Унапређење конкуретности фирми које користе услуге Start up центра и Coworking простора

Средства за суфинансирање унапређења конкурентности привредних субјеката који користе услуге Start up центра и Coworking простора су намењена за суфинансирање трошкова без ПДВ за следеће активности:

 уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања (имплементација стандарда, сертификација, ресертификација) и обележавање производа „CE“ знаком;

– истраживање тржишта, потребно за увођење новог или постојећег производа на новом тржишту;

– тестирање нових производа;

– нови дизајн производа и амбалаже;

– побољшање постојећих и развој нових производа/услуга;

– електронска презентација предузећа.

Средства се додељују за покривање до 50% оправданих трошкова без ПДВ са ограничењем на износ до 300.000,00 динара по кориснику.

Укупан планирани износ средстава за ове намене износи 5.000.000,00 динара

  1. Унапређење сарадње привреде и научно-образовних институција

Средства се додељују у циљу непосреднијег повезивања привреде, образовања и научно образовних и развојних институција, успостављања дуалног образовања и унапређења производних процеса и процедура кроз имплементацију научних достигнућа и унапређење научно образовних процеса.

Подржаће се пројекти у износу до 1.000.000,00 динара по пројекту, у коме ће заједнички учествовати најмање по три привредна друштва и једна научно образовна акредитована институција.

Укупан планирани износ средстава за ове намене износи 6.000.000,00 динара.

Рок за достављање пријава је 01.10.2018. године, с тим да ће прво отварање приспелих пријава бити 15 дана након објављивања Јавног позива, а затим ће се на сваких 15 дана сукцесивно одлучивати, до истека рока дана 01.10.2018. године или до утрошка средстава.

Информације о овим јавним позивима могу се наћи на сајту Града Ниша (www.gu.ni.rs)  и на сајту КЛЕРП-а (www.investnis.rs).