1

ГРАДОНАЧЕЛНИК НИША ОБИШАО ГРАДИЛИШТА У ГРАДУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима обишао је данас део градилишта у Нишу на којима се радови убрзано приводе крају. У овом моменту у Нишу се радови изводе на 20 градилишта. Једно од њих је и градилиште у Даничићевој улици која је грађанима у протеклом периоду предстваљала велики проблем. Град Ниш из Програма периодичног одржавања у овој улици урадио је комплетну нову водоводну мрежу са прикључцима, тренутно се ради други слој асфалта, а након тога приступиће се и уређењу тротоара. Према речима градоначелника вредност радова у овој улици је 20 милиона динара. „Мени је драго што смо у прилици да након проблема који су се јављали и у току саме реконструкције ове улице можемо да будемо задовољни оним што је урађено и што ће у наредном периоду омогућити несметан живот  наших суграђана у овом делу Ниша. Као што знате, застој у радовима јавио се због тога што је водоводна мрежа, из педесетих година прошлог века, била постављена на непрописној дубини те нам је то мало отежало посао, али сада смо на самом крају ових радова и уверен сам да ће сви бити задовољни улицом коју ће добити“, поручио је градоначелник.

Градоначелник је обишао и радове на уређењу и ревитализацији нишке Тврђаве-популарно Ровче. Реч је о дуго најављиваном пројекту који финансира Министарство туризма и трговине. У овом моменту саниране су јужна и источна трибина, а раде се терени за кошарку и рукомет, свлачионице, тоалети, трим стазе, стаза за скок у даљ и мобилијари. Према речима члана Градског већа Бранислава Качара грађани ће добити изузетан комплекс за рекреативни спорт који ће моћи да користе кад год пожеле будући да неће бити плаћених термина. Градоначелник је истакао овом приликом да ће у наредном периоду бити сређени и сами бедеми и да ће те радове заједнички финансирати Град и Реублика. Иначе, део пројекта уређења и ревитализације нишке Тврђаве јесте и уређење Летње позорнице, као и сређивање Дечјег парка изнад ње. Радови на изградњи улице Александра Медведева, вредни 17 милиона динара су у току. До сада је урађена водоводна мрежа и 80 одсто радова ископа. Други део улице биће реконстрисан након изгардње Научно-технолошког парка. Градоначелник и члан Градског већа у оставци Милош Милошевић обишли су и радове на повезивању Булевара 12.фебруар и Никола Тесла. До сада је урађено 80 одсто радова.  Укупна вредност свих радова, укључујући и нови Булевар који носи назив Хероја са Кошара, чију је изградњу финансирала Република, је 70 милиона динара.




Јефтинији, лакши и сигурнији трансфер новца из иностранства примаоцима из Ниша

Од 1. августа је званично почео јединствен пилот-пројекат “Дознаке засноване на блокчејн технологији за град Ниш” који грађанима и грађанкама Ниша који примају новац из иностранства омогућава сигуран и поуздан пријем финансијских средстава уз знатно мању провизију. Пројекат спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у сарадњи са Градом Нишом и Канцеларијом за локални економски развој и пројекте. За промоцију је задужен Медиа и реформ центар Ниш.

Пројекат је отворен за све грађане из иностранства који шаљу средства својим најближима у Нишу. Пошиљалац из иностранства једноставном пријавом на безбедну платформу компаније AID:Tech шаље средства, у износу од 100 долара или 100 еура, користећи блокчејн технологију. Након уплате, прималац у Нишу добија на свој мобилни телефон или емаил адресу QR код. Електронским очитавањем овог кода прималац у Нишу може примљена средства да искористи за куповину у нишким маркетима који учествују у пројекту и за плаћање рачуна у ЈКП „Обједињена наплата“.

Детаљније информације доступне су на порталу www.sigurnoilako.rs

Програм УН за развој и Град Ниш позивају заинтересоване који желе да учествују у пројекту било као пошиљаоци из дијаспоре, или као примаоци из Ниша да се путем овог портала пријаве за учешће до 31. августа 2018. године.

Услов за пријаву је да је прималац дознака из дијаспоре пунолетно лице и да има пребивалиште на територији Града Ниша.

Позивају се и заинтересована предузећа и радње које се баве продајом прехрамбених производа да се путем емаил адресе blockchain-doznake@gu.ni.rs или путем телефона 018/504-688 пријаве за учешће у Пројекту.

С обзиром на иновативност пројекта, током августа месеца радиће се на информисању грађана Ниша и њихових ближњих у расејању о могућности коју им нуди ова нова технологија за трансфер новца из дијаспоре у матицу безбедно, једноставно и уз провизију која се са досадашњих до 10% смањује на до 3%.

Пријављени за учешће у пројекту ће моћи да изврше уплате у иностранству у периоду од 1. до 30. септембра 2018. године. Примаоци у Нишу средства могу користити наменски почев од 5. септембра, а најкасније до 15. октобра 2018. Рок за коришћење средстава је 5 дана од пријема уплате, односно добијања QR кода.

Обавештење о обради података о личности.




Презентација рада и резултата Туристичке организације Ниш

Туристичка организација Ниш представила је резултате рада и пословања у 2017. године, као и активности усмерене ка повећању туристичког промета у 2018. години.

Према статистичким показатељима, број туриста  у Нишу је у  2017. години повећан за 26% у односу на исти период  претходне, при чему је број домаћих туриста повећан за 16, а иностраних за 34,5 одсто. Уколико је просечна процењена потрошња по туристи 70 евра, долази се до закључка да је укупан приход града од туризма око 14 милиона Евра, односно 1,6 милијарди динара, што је за период од четири године, увећање од готово 70 процената, рекао је директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић, уз напомену да је само  од боравишних такси остварен директан приход  од преко 26 милиона динара.

Према његовим речима,  у овој години настављен је тренд раста, тако да је у првих пет месеци број туриста већи за 19 одсто, а број страних за чак 25 одсто већи него 12 месеци раније, што показује да су улагања у одласке на међународне сајмове, промоцију, маркетинг и побољшање туристичке инфраструктуре донела резултат.

Ниш је, каже Парлић, постао трећи дестинација у Србији, после Београда и Новог Сада, популарна за  градски туризам”,  а најомиљеније локације туристима  су логор Црвени крст, Тврђава и Казанџијско сокаче.

Градоначелник Дарко Булатовић је рекао да позитиван тренд пораста туриста  који се броји на десетине процената указује  да град у сарадњи са Туристичком организацијом одлично препознаје значај туризма и туристичке привреде као темељ за укупан привредни раст града.

Градоначелник је истакао да ће Град и даље подржавати ативности ТОН-а, али  и наставити са инвестирањем у стварање нових и унапређење постојећих туристичких садржаја и манифестација, како би се ови позитивни трендови и наставили, а Ниш постао препознатљив на  туристичкој мапи, и град са све већим приходима од туризма.