1

,,Караван” републичких инспекцијских служби у посети граду Нишу

У ,,Каравану” републичких инспекцијских служби Нишавског управног округа, републички инспектори разговарали су са председницима пет градских општина, начелницима Општинских управа, начелницима Комуналних инспекција, уз присуство градоначелника Ниша, Дарка Булатовића и његовог заменика, Милоша Банђура.

Председници Градских општина изнели су проблеме са којима се сусрећу. На првом месту, то су комунални проблеми: ингеренције над сеоским водоводима, нелегално сахрањивање на дивљим гробљима, депоније и неконтролисано копање шљунка у коритима Јужне Мораве, конкретно на територији општине Палилуле.

Општина Црвени Крст започела је процедуру добијања статуса бање за Бању Топило. Од четири услова, три су већ испуњена. На том путу помагаће и  Град Ниш.

Напуштена домаћинства покојних власника или оних који живе у иностранству проблем су готово у свим општинама, јер нарушавају безбедност грађана.

Граду је предложено да има локалног туристичког инспектора, јер се број туриста у Нишу повећао.

Тржишна инспекција предложила је сарадњу са комуналном инспекцијом због контроле ванпијачне продаје. Како је на снази Уредба о забрани запошљавања, Управна инспекција сугерисала је начелницима Општинских управа и председницима општина да прерасподеле послове у оквиру постојећих радних места како би број чланова кабинета и Општинских управа био у законитим оквирима.

У Нишавском управном округу додатно ће због постојећих недоумица бити одржан састанак посвећен сеоским водоводима и чувању животиња по рубним подручјима градских општина.

Други састанак са градоначелником, његовим замеником, помоћницима, члановима Градског већа, Секретаром скупштине, начелником Градске управе, Заштитником грађана, Заштитником права пацијената, директорима појединих предузећа и установа, као и председником Савета за здравље града Ниша, председницима градских општина и начелницима Општинских управа, планиран је за петак, 03. 08. 2018. године.