ГРАД НИШ ДЕО ПИЛОТ ПРОЈЕКТА ЗА ЈЕФТИНИЈИ ТРАНСФЕР НОВЦА ИЗ ИНОСТРАНСТВА КА ГРАЂАНИМА

  • EMI_0081
  • EMI_0090
  • EMI_0110
  • EMI_0111
  • EMI_0058
  • EMI_0059
  • EMI_0060
  • EMI_0062
  • EMI_0065
image_pdfimage_print

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и в.д. високог представника Програма УН за развој Стелиана Недера потписали су Меморандум о разумевању између Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и  Града Ниша, о спровођењу пилот пројекта „Дознаке из дијаспоре засноване на  блокчеин технологији за Град Ниш“ који се спроводи уз подршку Владе и институција Републике Србије, пре свега Народне Банке Србије.

Град Ниш је на овај начин постао први град у  Србији који је укључен у систем Блокчејн који УНДП реализује у више земаља света, што је, према речима Градоначелника Булатовића, доказ да је Ниш на добром путу ка остварењу једног од најважнијих циљњва, а то је да постане Град напредних технологија.

Циљ пројекта је, пре свега, повезивање српске дијаспоре и њихових породица у матици, а УНДП га је осмислила како би тестирала на који начин ова врста напредне технологије може бити од користи за грађане као и за владу, и локалне самоуправе.

Пилот пројекат фокусиран је на трансфер новца уз употребу блокчејн (Blockchain) технологије, од физичких лица у иностранству ка физичким лицима у Србији, тј. у Нишу, при чему ће ове услуге бити јефтиније, транспарентније и прилагођене потребама грађана

Град Ниш је изабран због својих блиских и јаких веза са дијаспором, као и отворености Градске управе за примену нових технологија. Од самог почетка, канцеларија УНДП у Србији и градска управа успоставиле  су  блиску сарадњу а формиран је и посебан тим, заједно са Канцеларијом за локални економски развој, ради пружања подршке спровођењу заједничког пројекта.

Пилот пројекат УНДП-а подразумева учешће до 200 прималаца и пошиљалаца дознака који су одабрани путем јавног позива за добровољно учешће у овој иницијативи. Примаоци ће добити дигиталне ваучере у виду идентификационих картица и моћи ће да користе добијена средства за плаћање комуналних услуга и куповину намирница у три транспарентно одабрана локална малопродајна објекта за прехрамбене производе у Нишу. Процењује се да ће предвиђена вредност свих трансакција учесника износити $20,000.

Сви подаци прикупљени у сврху тестирања користиће се уз сагласност учесника, као и сагласност локалних власти Града Ниша, узимајући у обзир Закон о заштити података о личности. 

Очекује се да ће употреба блокчејн платформе отвореног кода, коју је про-боно обезбедила компанија AID:Tech Ltd, донети низ погодности за велики број корисника, и то:

 Биће обезбеђено праћење и транспарентност прилива дознака из дијаспоре у Србију

 Дознаке из дијаспоре биће усмерене ка друштвено одговорној куповини

 За пошиљаоце дознака биће омогућен лакши и јефтинији трансфер новца, без ангажовања посредника. Циљ је да трошкови трансакција буду мањи од 3 одсто у просеку, у поређењу са постојећим, много већом ценом која се плаћа када се трансфер врши преко традиционалног банкарског сектора и/или посредством компанија за пружање финансијских услуга

 Биће осигурана приватност појединаца, будући да се подаци о личности неће објављивати, у складу са Законом о заштити података о личности Републике Србије, као и Општом уредбом о заштити података о личности (ГДПР). Идентификација појединаца у оквиру блокчејн технологије вршиће се кроз јединствене дигиталне идентификаторе.

Укупна вредност целог пројекта биће до 85.000 долара а вредност појединачних трансфера би требало да буде до 100 евра тј. 100 долара, у зависности од земље одакле се средства шаљу.

Након тестирања и консултација са Владом Републике Србије, у плану је и примена на ширем нивоу везана за привреду тј. мала и средња предузећа и подршку локалној економској заједници.

Пројекат треба да послужи као пример како овакав систем треба да изгледа и функционише у будућности у много широј примени. Овом пројекту се, иначе, посвећује глобална пажња а његови резултати се очекују ради примене и у другим земљама. УНДП ће новим знањем, стеченим кроз ову иновативну иницијативу, истражити додатне просторе и механизме који могу убрзати постизање циљева одрживог развоја.

Када се говори о дознакама,  мисли се на финансијска средства које дијаспора уплаћује да би обезбедила добробит својих породица у домовини. Овај приход такође у великој мери доприноси економском развоју држава са великом дијаспором, као што је Србија, где скоро 800.000 људи прима новац из иностранства. Процењена вредност дознака које се сваке године пошаљу преко званичних и незваничних канала, износи око 4,5 милијарди евра. На годишњем нивоу, дознаке чине близу 9 одсто БДП-а, у поређењу са, на пример, страним директним инвестицијама, које су 2016. године износиле 5,4 одсто годишњег БДП-а.

You may also like...