1

ГРАД НИШ МЕЂУ ШАМПИОНИМА ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

Град Ниш добитник је признања Шампион локалног развоја за 2018/19. годину за најбољу праксу у привлачењу инвеститора. У оквиру заједничког пројекта НАЛЕД-а и Развојне агенције Србије признања су додељена истакнутим појединцима, градовима и општинама који су својим радом допринели развоју локалних самоуправа, а поред Ниша, признања су додељена и Шапцу, Бечеју и Крушевцу.

Признања лауреатима уручили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, а  у име Града Ниша ово престижно признање, које сведочи о спремности и способности Ниша да изађе у сусрет инвеститорима и привредницима и да створи позитивно пословно окружење, примио је градски већник ресорно задужен за привреду и економски развој Михајло Здравковић.

”Ово још једна награда која доказује да радимо праву ствар. Захваљујући свесрдној подршци из Републике спремно смо дочекали инвеститоре и успели да отворимо нове фабрике.

Наши резултати нису само на папиру, већ су видљиви свуда око нас.

На данашњи дан број незапослених у Нишу је 26 041, што је 10 000  мање него што је било 2012. године. Наравно, ова награда нам још једном показује да треба да наставимо да радимо као до сада. То нам је нови подстрек, поред награде коју смо недавно добили од Фајненшл тајмса, и верујем да ћемо и у наредном периоду имати успешне резултате”, рекао је Здравковић.

Признања Шампион локалног развоја додељена су на Националној конференцији о локалном економском развоју, на којој су представљени и резултати истраживања о капацитетима локалних самоуправа за ЛЕР, спроведеног у оквиру заједничког пројекта НАЛЕД-а и Развојне агенције Србије.

Такође, на скупу су размотрени и нови механизми подршке општинама и градовима како да привуку  инвестиције, успоставе бољу сарадњу са постојећом привредом и традицију и културу ставе у функцију економског развоја.