Јавна расправа о нацрту закона о родној равноправности

image_pdfimage_print

У присуству државне секретарке у Министарству за рад ,борачка и социјална питања, Стане Божовић и заменика градоначелника проф.др Милоша Банђура,данас је у великој сали градске скупштине одржана јавна расправа о нацрту новог Закона о родној равноправности.

Спречавање дискриминације жена приликом запошљавања, право на једнаку зараду,напредовање и усавршавање, забрана медијима да подстичу предрасуде и стереотипе према женама, само су део онога што нуди нови Закон о родној равноправности.

Нацртом закона подигнута је и лествица више за политичке странке, будући да се предвиђа да на изборним листама буде најмање 40 одсто кандидата мање заступљеног пола.

Такође, јавни органи имају обавезу да предузимају посебне мере да обезбеде родну заступљеност приликом предлагања сталних делегације Србије у међународним телима и именовањима колегијалне републичке и друге органе.

Важан сегмент је посвећен и сузбијању насиља над женама, што захваљујући активности свих надлежних органа више није „табу” тема у нашем друштву.

Нацрт закона велику пажњу посвећује сузбијању родне дискриминације у области рада, што предвиђа једнаку могућност запошљавања, напредовања, обуке.

You may also like...