1

ПРИЈЕМ ЗА ЧЛАНОВЕ ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“ И АТЛЕТСКОГ КЛУБА „ЖЕЛЕЗНИЧАР“

Члан Градског већа, ресорно задужен за омладину и спорт Бранислав Качар примио је чланове Планинарског друштва „Преслап“ из Ниша Ненада Стојановића, Слободана Васковића и Мирослава Докмана који ће овог лета учествовати на три планинарске експедиције (Елбрус-највиши врх Европе и Русије 5642м, Мон Блан-највиши врх Алпа и Француске 4810 м, Фуџи-највиши врх Јапана 3776м), као и чланове Атлетског клуба „Железничар“ које предводи Немања Тадић.

Прошлогодишњи испраћај на експедицију наших планинара у Јапану, у присуству медија, и уручење заставе Града Ниша, као и њено истицање на највишем врху „земље излазећег сунца“, наишли су на леп и срдачан одјек у јавности, а Град Ниш је на овај начин успешно представљен у свету и афирмисан на један другачији начин.

„Верујем да ће и ове године свечана застава Града Ниша, коју смо данас уручили члановима члановима „Преслапа“, обићи свет и да ће наши планинари са овом заставом у рукама изаћи на ове сурове планинске врхове. Град Ниш континуирано прати рад и такмичења свих наших спортских колектива, помаже у оквиру својих могућности и настоји да увек буде ослонац нишким спортистима који у последње време нижу саме успехе. Град Ниш јако је поносан и на планинаре и на атлетичаре, али и на наше спортске колективе који су изборили пласман у Европу: ФК Раднички Ниш, РК Железничар, РК Наиса и Ватерполо клуб Наис и ја им овом приликом честитам на витешкој борби и оствареним резултатима. Град Ниш и нишка публика биће уз све наше спортисте и у наредном периоду и пружати им подршку да и у европским надметањима која им предстоје остваре запажене резултате. Такође, овом приликом желим планинарима погодне услове за успон на Елбрус, Мон Блан и Фуџи. Уверен сам да ће остварити своје циљеве. Истовремено, пошто су нам данас у гостима и атлетичари, истичем да ће Град Ниш обезбедити неопходнo спортско ортопедско помагало за нашег спортисту са инвалидитетом Немању Тадића како би се успешно и у адекватним условима припремио за Европско првенство у дисциплини скок у вис“, рекао је овом приликом члан Градског већа Бранислав Качар.




Михајловићева: Први асфалт у Сићевачкој клисури

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас заједно са директорима „Коридора“ и „Путева Србије“, начелницама Нишавског и Пиротског округа и градоначелницима Ниша и Пирота радове на изградњи Коридора 10, деоници од Банцарева до Црвене Реке, где је данас започело асфалтирање овог дела ауто-пута.

“Сићевачка клисура је, поред Грделичке, најтежа деоница на Коридору 10. У питању су деонице на којима се ради даноноћно и желим да грађани Србије буду упознати с оним што радимо и којом брзином напредујемо. Након што ово завршимо, следи опремање тунела и до краја године имаћемо комплетно готов Коридор 10, и источни и јужни крак”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе истакла је да ће у односу на 2014. годину, када су кроз Србију прошла 34 милиона аутомобила, до краја ове године тај број бити 54 милиона.

“Ово је веома значајан коридор и тужно је што га неки пре нас нису завршили. Ове године имаћемо за 20 милиона више возила у односу на пре четири године. Србија има одличну позицију и то треба да искористимо”, рекла је она.

Михајловићева је додала и да све студије показују да ће завршетком Коридора 10 број саобраћајних несрећа са смртним исходом бити смањен за 10 до 20 одсто.

“Поред тога, време превоза путника и робе биће скраћено, а трошкови умањени. Све то доприноси већем привредном расту наше земље”, рекла је Михајловићева.

Директор „Коридора Србије“ Зоран Бабић рекао је да је ово једна од најзахтевнијих деоница на којој се ради 24 сата у свим временским условима.

“Хвала „Актору“ на квалитетном раду, хвала потпредседници Владе и Министарству на тимском раду и подршци. У најбржем року ћемо завршити Коридор 10 и грађанима предати квалитетан пут”, рекао је Бабић.

Драгана Сотировски, начелница Нишавског округа, истакла је значај тога што држава улаже у овај део Србије.

“Овај пројекат је за нас важан јер показује да нас држава није заборавила. Завршетком Коридора 10 спајамо не само Ниш и Пирот, већ и овај крај са Софијом и Европом. А када завршимо и ауто-пут ка Приштини, с правом можемо да кажемо да је Ниш раскршће на Балкану”, рекла је она.

Дарко Булатовић, градоначелник Ниша, рекао је да је Коридор 10 један од значајнијих пројеката на територији града Ниша, који овај део Србије отвара за нове инвестиције.