1

САОПШТЕЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДАРКА БУЛАТОВИЋА

У последњих десетак дана, а после обележавања Градске славе Светога Цара Константина и царице Јелене од 1. до 3.јуна, али и после бројних манифестација пре и после тога, на адресу градског руководства Ниша и грађана стигло је више званичних реаговања, писама и честитки из наше земље и иностранства. Тим поводом градоначелник Ниша Дарко Булатовић је изјавио:
Поштовани суграђани, са посебним задовољством преносим вама, Нишлијама, поруке које су нам стигле из Грчке из Сереза града са којим смо се управо пред саму нашу градску славу побратимили, али и из Аустрије, Италије, Русије, Бугарске и других земаља из којих је на стотине гостију боравило у нашем Нишу у време традиционалног обележавања славе Светог цара Константина и царице Јелене.
Све добијене поруке захвалности, све честитке које су нам стигле од наших гостију, упућене су вама – грађанима Ниша – за срдачан дочек, велико гостопримство и, како се скоро у сваком писму истиче, за незабораве дане и пријатне тренутке проведене у нашем граду у време обелажавања наше Градске славе.
Посебно наглашавам да осећам и са вама драги суграђани делим изузетно задовољство после званичног писма градоначелника руског града Курска, господина Николаја Ивановича Овчарова, који је поред свега другог нагласио „да верује да је учествовањем у догађајима поводом славе нашег града допринео очувању историјске и културне традиције Ниша и још више учврстио дубоку духовну и нераскидиву везу која постоји између српског и руског народа“.
Господин Овчаров је, такође, истакао „да је Ниш данас савремени град који се динамично развија и сигурно иде напред, а да притом чува препознатљив дух православне културе“ посебно наглашавајући „да историчари с правом Ниш зову „Царским градом“- местом рођења цара Константина у време чије владавине је пре више од 1.700 година хришћанство добило законито право на постојање и даљи развој“.
На крају је градоначелник Курска написао, цитирам „да после незаборавног догађаја у Нишу чврсто верује да ће се новим импулсима за кративним рад и неисцрпном енергијом коју је имао прилике да види код грађана Ниша, наш град још више и брже развијати и постати права европска метропола“.
Велико и искрено задовољство и захвалност истичем и у своје, али и у име свих вас поштовани суграђани, јер нам је ова пријатељска и искрена порука стигла из Курска, града у Русији познатог на свакој тачки планете Земље по историјској и легендарној Курској бици током Другог светског рата у којој је извојевана једна од највећих победа над фашизмом, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.




ПРИЈЕМ ЗА МАЈСТОРЕ КУЛИНАРСТВА

У Градској кући синоћ је приређен свечани пријем за учеснике и организаторе 5. мећународног Гастро туристичког фестивала који се од 15-17. јуна одржава у парку Светог Саве у Нишу.

Учеснике фестивала који је у Ниш привукао мајсторе кулинарства и угоститељске раднике из 24 земље примио је Градоначелник Дарко Булатовић пожелевши им добродошлицу у, како је рекао, царски град Ниш, који је, осим по богатој историји и традицији, препознатљив у свету и по гостољубивости и врхунској кухињи, што се и доказало много пута на такмичењима кулинара широм света.

Градоначелник је поручио да ће Град у потпуности стати иза ове манифестације и помоћи и технички, материјално и финансијски да већ од наредне године добије нову, много већу димензију, и постане један од брендова не само Ниша, већ и читаве југоисточне Србије, која је надалеко позната по својим бројним специјалитетима.

Организатор Фестивала је Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша Зоран Мирашевић, рекао је да ће за посетиоце најатрактивније бити припремање велике пљескавице од 65 кг и лесковачке мућкалице од 3.000 литара. Рад такмичара пратиће судијски тимови састављени од светски признатих мајстора кулинарства који ће и одлучивати о победнику манифестације, екипним и појединачним победницима у свим категоријама“, рекао је Мирашевић.

Пријему су присуствовали и помоћница министра за туризам Вера Трефалд, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски која је подсетила да је српска кухиња на међународној кулинарској сцени представљена на најбољи начин, пре свега захваљујући несебичном труду чланова Удружења угоститељских и туристичких посленика.

Имајући у виду да је Нишавски округ један од највећих у земљи, надам се да ће манифестација заживети и у осталим градовима округа, који, такође, имају шта да понуде“, казала је Сотировски.

Уједно, у име будуће сарадње, организатор је уручио златне плакете Градоначелнику Ниша Дарку Булатовићу, начелници Нишавског управног округа Драгани Сотировски, Игору Војиновићу градском већнику, Урошу Парлићу директору Туристичке организације Ниш, Драгољубу Пешићу власнику предузећа „Ловопромет“ из Ниша, Небојши Коцићу председнику ГО Медиана и осталим актерима који су подржали одржавање Фестивала, као и плакете захвалности гостима из иностранства и учесницима овогодишње смотре добре хране.