GOSTI IZ INOSTRANSTVA OBIŠLI SPOMEN SOBU KOPNENE VOJSKE

U okviru obeležavanja slave Grada Niša, Sveti Car Konstantina i Carica Jelena za goste iz inostranstva, predstavnike grada pobratima Seresa iz Grčke, ruskog Kurska, Austrije i Turske organizovana je poseta muzeju i spomen sobi Kopnene vojske u zgradi komande KOV Vojske  Srbije u Nišu.
U prisustvu Gradonačelnika Niša Darka Bulatovića sa saradnicima, goste je primio Komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović i upoznao ih sa idejom o formiranju jedne ovakve postavke i procesom nastanka Spomen sobe u kome su dve godine danonoćno učestvovale desetine oficira, podoficira, vojnika i civilnih lica Kopnene vojske.
Prema rečima generala Simovića, svrha Spomen sobe i muzeja je otimanje od zaborava svih vojnika, starešina i civila stradalih u ratnim dejstvima od 1804. do danas i odavanje pošte i zahvalnostima svima koji su svoje živote položili u temelje stvaranja moderne Srbije i očuvanje njene slobode.
Osim postavke koja obuhvata pregled aktivnosti jedinica Kopnene vojske od njenog stvaranja, prikazan je čitav proces nastanka srpske države i vojske od srednjeg veka do danas. Prikazane su uniforme, naoružanje, zastave, grbovi i obeležja svih jedinica kroz istoriju, pregledi ratnih dogadjanja i bitaka od I srpskog ustanka do poslednjih sukoba na prostoru Kosova i Metohije i Kopnene zone bezbednosti. Pobrojani su i svi komandanti i rukovodioci vojnih jedinica kroz istoriju, kao i prikazi saradnje sa drugim armijama, lokalnom samoupravom, državnim organima i udruženjima građana.

Najveću pažnju gostiju izazvala je, ipak, poseta spomen sobi sa više od 16 000 imena i fotografija poginulih vojnika i civila u svim ratovima od početka XIX veka do NATO agresije i dolaska KFOR-a na prostor Kosova i Metohije, među kojima su i imena grčkih vojnika stradalih ratujući sa srpskom vojskom u I svetskom ratu, kao i imena britanskih, ruskih, francuskih vojnika i civila poginulih na ovim prostorima u borbama za oslobodjenje Srbije od okupatora.