1

ГОСТИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ОБИШЛИ СПОМЕН СОБУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

У оквиру обележавања славе Града Ниша, Свети Цар Константина и Царица Јелена за госте из иностранства, представнике града побратима Сереса из Грчке, руског Курска, Аустрије и Турске организована је посета музеју и спомен соби Копнене војске у згради команде КОВ Војске  Србије у Нишу.
У присуству Градоначелника Ниша Дарка Булатовића са сарадницима, госте је примио Командант Копнене војске генерал потпуковник Милосав Симовић и упознао их са идејом о формирању једне овакве поставке и процесом настанка Спомен собе у коме су две године даноноћно учествовале десетине официра, подофицира, војника и цивилних лица Копнене војске.
Према речима генерала Симовића, сврха Спомен собе и музеја је отимање од заборава свих војника, старешина и цивила страдалих у ратним дејствима од 1804. до данас и одавање поште и захвалностима свима који су своје животе положили у темеље стварања модерне Србије и очување њене слободе.
Осим поставке која обухвата преглед активности јединица Копнене војске од њеног стварања, приказан је читав процес настанка српске државе и војске од средњег века до данас. Приказане су униформе, наоружање, заставе, грбови и обележја свих јединица кроз историју, прегледи ратних догадјања и битака од I српског устанка до последњих сукоба на простору Косова и Метохије и Копнене зоне безбедности. Побројани су и сви команданти и руководиоци војних јединица кроз историју, као и прикази сарадње са другим армијама, локалном самоуправом, државним органима и удружењима грађана.

Највећу пажњу гостију изазвала је, ипак, посета спомен соби са више од 16 000 имена и фотографија погинулих војника и цивила у свим ратовима од почетка XIX века до НАТО агресије и доласка КФОР-а на простор Косова и Метохије, међу којима су и имена грчких војника страдалих ратујући са српском војском у I светском рату, као и имена британских, руских, француских војника и цивила погинулих на овим просторима у борбама за ослободјење Србије од окупатора.




Пораст броја туриста у Нишу

На основу резултата Републичког завода за статистику од 31.05.2018. у Нишу је  остварен позитиван тренд раста броја туриста   у прва четири месеца 2018. године.

Резултати показују да је у априлу 2018. године дошло до повећања укупног броја туриста за 15,9%, при чему је број домаћих туриста повећан за 11,8%, а број иностраних повећан за 21,8% у односу на исти месец 2017.

Такође подаци у категорији ноћења бележе повећање, и то да је укупно ноћило 17,5% више туриста него априла 2017, при чему се број ноћења домаћих туриста повећао за 15,9%, а број страних повећао за 19,8%.