1

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ

Поводом славе Града Ниша, Свети цар Константин и царица Јелена, а у част грађана и гостију града Ниша, у великој сали Официрског дома одржана је свечана академија. Присутнима су се обратили Његово преосвештенство владика нишки Арсеније и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који су грађанима честитали славу и истакли значај дела Константина Великог и повезаност данашњице са прошлошћу.

На свечаној академији, наступила је вокална група Константин из Ниша, која је на почетку извела химну Републике Србије, а потом се представила и сплетом песама. Приказан је и филм Ниш Тимелапс Видео, аутора Даворина Динића, још једног талентованог нишког аутора који је својим ставралаштвом скренуо пажљу светске јавности на Ниш, родни град цара Константина.  О установљењу Светог цара Константина и царице Јелене као градске славе говорио је историчар Небојша Озимић, писац или коаутор неколико књига о цару Константину, као и „Кратке историје Ниша“. На академији је приказан и филм „Ниш се буди“, који представља ретропсективу онога што се у граду радило у протекле две године, као и филм „Кратки филм“ редитеља Бобана Рајковића који представља Ниш у најлепшем могућем светлу, откривајући нам сред разиграности својих тематско-мотивскихи сижејних варијација како пулсира душа савременог Ниша. Публици се представио и Нишки камерни хор, под руководством диригенткиње Иване Милошевић, који је извео две добро познате композиције: СРПКИЊА, Исидора Бајића и ОВО ЈЕ СРБИЈА уз пратњу Милана Никодијевића на хармоници.




СА СЕРЕСОМ ПОТПИСАН УГОВОР О БРАТИМЉЕЊУ И ПРЕД ГРАДСКИМ ОДБОРНИЦИМА

Након што је недавно потписан споразум о братимљењу Града Ниша и општине Серес на северу Грчке у Сересу, по договору потписника, споразум је данас верификован и у Нишу, пред одборницима Скупштине града и градским званичницима, који су својим пристанком у градском парламенту, потврдили намеру Ниша да се и званично побратими са Сересом.

Споразум је потписан у присуству Његовог преосвештенства, владике нишког Арсенија, представника Војске, Полиције и гостију града.

„Србија и Грчка већ 150 година имају, не само пријатељске, већ и истинске братске односе и наша два народа су увек били савезници, на истој страни историје. Кад год је било потребно стајали смо једни уз друге. Блискост два народа и две државе потврђена је много пута током 150 година дугих односа Србије и Грчке. Грчка је и данас, искрени пријатељ и партнер Србије на европском путу. Добри односи се не подразумевају, добри односи морају да се негују, да се граде, да се јачају и данашње потписивање Протокола о сарадњи између Општине Серес и Града Ниша је потврда жеље да учврстимо  и унапредимо све што нас је до сада везивало“, поручио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Петрос Агелидис, градоначелник Сереса, истакао је да му је велико задовољство што је са својим сарадницима у Нишу, у време Дана светог цара Константина и царице Јелене и што се управо у овом моменту верификују братски односи два народа и два града.

На церемонији потписивања у Градској кући, приказана су и два промо филма о Нишу и Сересу.




ДАНАС ЈЕ СЛАВА ГРАДА НИША-СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА

Данас је Дан Светог цара Константина и царице Јелене-слава Града Ниша.
Његово преосвештенство владика нишки Арсеније служио је архијерејску литургију у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у присуству градоначелника Дарка Булатовића и његових сарадника и гостију из братске општине Серес, као и у присуству представника Војске Србије и многобројних грађана. Након литургије владика је пресекао славски колач са домаћином славе, градоначелником Булатовићем.



Почело обележавање славе Града Ниша

Празничним бденијем у Храму Св. Цара Константина и царице Јелене и предајом лабарума почело је обележавање Градске славе Ниша.

Службу у Храму Светог цара Константина и царице Јелене служио је Његово преосвештенство владика нишки Арсеније. Бдењу су присуствовали градоначелник Дарко Булатовић са својим сарадницима, секретар СГ Ниша Ружица Ђорђевић, командант Копнене војске Србије Милосав Симовић, представници градских општина и гости града Ниша из Сереса, Беча, Курска и Измита. Након бденија и предаје лабарума црквени великодостојници, градски званичници и велики број Нишлија, кренуо је у литију око парка Свети Сава.

За 3.јуни, на дан славе, предвиђена је света архијерејска литургија у Храму Светог цара Константина и царице Јелене, потписивање споразума о братимљењу Ниша и Сереса, отварање научног скупа Ниш и Византија, Свечана академија и Палилулско вече.