1

„ВЕЛИКА МЕСТА СВЕТСКЕ ИСТОРИЈЕ“ – изложба фотографија, аутора Пјера Бордина у Градској кући

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланица Градског већа за културу Јелена Митровски угостили су данас у Градској кући делегацију Беча и турског Измита који бораве у Нишу. На пријему за госте са којима Град Ниш већ 9 година сарађује на пројекту „Цареви који су променили свет“, истакнут је значај те сарадње и повезивање различитих делова света, чија су спона значајни римски императори-тетрарси Галеријус, Макиминус Део, Лициније и Константин. Градоначелник је нагласио да очекује да се сарадња са Бечом и Карнунтумом крај главног града Аустрије, као и са Измитом у Тусркој, настави новим пројектима који су у вези са обележавањем 70.годишњице од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, у Паризу 10.децембра 1948.године.Професор Пјеро Бордин, иначе оснивач и директор фестивала и симпозијума Арт Карнунтум, који је и идејни творац низа међународних догађаја „Императори Карнунтума су променили свет“, пројекта који је Карнунтуму донео ознаку European Heritage Label, нагласио је да је ова година проглашена годином европског културног наслеђа и да очекује да сви градови који су и до сада радили заједнички, трудећи се да свету објасне значај прошлости и наслеђа која она доноси, буду укључени у обележавање 70 година од доношења декларација УН. Он је истакао да се едикт, објављен 313. едикт може сматрати претечом члана 18 Универзалне декларације о људским правима УН, „свако има право на слободу мисли, савести и вере“ , те из тог разлога и захваљујући императорима из Карнунтума, и промени курса пре више од 1700 година, дошло је до промена непојмљивих размера, промена које су обликовале наш свет и културу заувек.

Након пријема, у холу Градске куће отворена је изложба фотографија „Велика места светске историје“, која представља својеврсно путовање ка коренима европске културе, почев од 308.године до 1948. Иложбу је употпунио и програм који је извео Академски хор Студентског културног центра Ниш, под диригентском палицом мр Зорана Станисављевића, као и наступ пијанисте Александра Раоса, који се представио етидом слика у ес-молу Сергеја Рахмањинова и етидом у цис молу, опус 42, бр.5 Александра Скрјабина.




ПРИЈЕМ ЗА ДЕЛЕГАЦИЈУ БРАТСКОГ ГРАДА КУРСКА

Гости Града Ниша на овогодишњој слави Свети цар Константин и царица Јелена су представници руског града Курска, иначе града побратима Нишу. Њих је у Градској кући примио заменик градоначелника Милош Банђур. Он им је пожелео добродошлицу и пријатан боравак у Нишу, истакавши да су приатељски односи Русије и Србије утемељени у заједничкој историји и братству. Он је упознао госте из Курска са активностима које се у граду реализују и нагласио да ће Ниш и Курск и у будућности наставити да негују сарадњу и пријатељске односе.

Иначе, делегацију Курска чине Маслов Јевгениј, одборник Курске скупштине града и члан Одбора за грађевину и Јевдокимов Дмитриј, такође одборник у Скупштини Града Курска ипредседник Одбора за развој малих и средњих предузећа и иновационе политике Курске обласне скупштине. Гости су захвалили на гостопримству и истакли да се радују што су у Нишу јер су наши односи увек били на изузетном нивоу. Такође, надају се још инетнзивнијој сарадњи.




НАЈАВЉЕНА СЛАВА ГРАДА НИША

Заменик градоначелника Ниша Милош Банђур, чланица Градског већа за културу Јелена Митровски и директор НКЦ-а Срђан Савић, најавили су на конференцији за новинаре у Градској кући, дешавања поводом славе Града, Свети цар Константин и царица Јелена.

Заменик градоначелника је истакао да се слава ове године организује на један другачији начин и да ћемо по први пут имати и свечану академију. Он је нагласио да ће 20 гостију из иностранства, из Русије, Аустрије, Турске и Грчке бити гости Града Ниша. У недељу ће бити потписан споразум о пријатељству Ниша и Сереса у Грчкој, уприличен за одборнике који су својом одлуком у парламенту дали зелено светло да се вишегодишњи пријатељски односи два града и озваниче.

Чланица Градског већа Јелена Митровски најавила је фото-изложбу професора Пјера Бордина из Беча „Велика места светске историје“, која ће бити отворена у Градској кући.

Директор НКЦ-а Срђан Савић истакао је да овогодишња слава има четири сегмента: црквени, литургију, предају лабарума и славску литију, научни, будући да се и ове године одржава научни скуп Ниш и Византија, световни-свечана академија и изложба, као и пратећи део. Он је напомену више него успешан евергрин фестивал који је одржан у оквиру славе града, као и дешавања у Чаиру и Душановој, део фестивала ПозитивНИ, као и Палилулско вече.