„VELIKA MESTA SVETSKE ISTORIJE“ – izložba fotografija, autora Pjera Bordina u Gradskoj kući

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski ugostili su danas u Gradskoj kući delegaciju Beča i turskog Izmita koji borave u Nišu. Na prijemu za goste sa kojima Grad Niš već 9 godina sarađuje na projektu „Carevi koji su promenili svet“, istaknut je značaj te saradnje i povezivanje različitih delova sveta, čija su spona značajni rimski imperatori-tetrarsi Galerijus, Makiminus Deo, Licinije i Konstantin. Gradonačelnik je naglasio da očekuje da se saradnja sa Bečom i Karnuntumom kraj glavnog grada Austrije, kao i sa Izmitom u Tusrkoj, nastavi novim projektima koji su u vezi sa obeležavanjem 70.godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, u Parizu 10.decembra 1948.godine.Profesor Pjero Bordin, inače osnivač i direktor festivala i simpozijuma Art Karnuntum, koji je i idejni tvorac niza međunarodnih događaja „Imperatori Karnuntuma su promenili svet“, projekta koji je Karnuntumu doneo oznaku European Heritage Label, naglasio je da je ova godina proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa i da očekuje da svi gradovi koji su i do sada radili zajednički, trudeći se da svetu objasne značaj prošlosti i nasleđa koja ona donosi, budu uključeni u obeležavanje 70 godina od donošenja deklaracija UN. On je istakao da se edikt, objavljen 313. edikt može smatrati pretečom člana 18 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, „svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere“ , te iz tog razloga i zahvaljujući imperatorima iz Karnuntuma, i promeni kursa pre više od 1700 godina, došlo je do promena nepojmljivih razmera, promena koje su oblikovale naš svet i kulturu zauvek.

Nakon prijema, u holu Gradske kuće otvorena je izložba fotografija „Velika mesta svetske istorije“, koja predstavlja svojevrsno putovanje ka korenima evropske kulture, počev od 308.godine do 1948. Iložbu je upotpunio i program koji je izveo Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš, pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, kao i nastup pijaniste Aleksandra Raosa, koji se predstavio etidom slika u es-molu Sergeja Rahmanjinova i etidom u cis molu, opus 42, br.5 Aleksandra Skrjabina.
PRIJEM ZA DELEGACIJU BRATSKOG GRADA KURSKA

Gosti Grada Niša na ovogodišnjoj slavi Sveti car Konstantin i carica Jelena su predstavnici ruskog grada Kurska, inače grada pobratima Nišu. Njih je u Gradskoj kući primio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. On im je poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u Nišu, istakavši da su priateljski odnosi Rusije i Srbije utemeljeni u zajedničkoj istoriji i bratstvu. On je upoznao goste iz Kurska sa aktivnostima koje se u gradu realizuju i naglasio da će Niš i Kursk i u budućnosti nastaviti da neguju saradnju i prijateljske odnose.

Inače, delegaciju Kurska čine Maslov Jevgenij, odbornik Kurske skupštine grada i član Odbora za građevinu i Jevdokimov Dmitrij, takođe odbornik u Skupštini Grada Kurska ipredsednik Odbora za razvoj malih i srednjih preduzeća i inovacione politike Kurske oblasne skupštine. Gosti su zahvalili na gostoprimstvu i istakli da se raduju što su u Nišu jer su naši odnosi uvek bili na izuzetnom nivou. Takođe, nadaju se još inetnzivnijoj saradnji.
NAJAVLJENA SLAVA GRADA NIŠA

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski i direktor NKC-a Srđan Savić, najavili su na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, dešavanja povodom slave Grada, Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Zamenik gradonačelnika je istakao da se slava ove godine organizuje na jedan drugačiji način i da ćemo po prvi put imati i svečanu akademiju. On je naglasio da će 20 gostiju iz inostranstva, iz Rusije, Austrije, Turske i Grčke biti gosti Grada Niša. U nedelju će biti potpisan sporazum o prijateljstvu Niša i Seresa u Grčkoj, upriličen za odbornike koji su svojom odlukom u parlamentu dali zeleno svetlo da se višegodišnji prijateljski odnosi dva grada i ozvaniče.

Članica Gradskog veća Jelena Mitrovski najavila je foto-izložbu profesora Pjera Bordina iz Beča „Velika mesta svetske istorije“, koja će biti otvorena u Gradskoj kući.

Direktor NKC-a Srđan Savić istakao je da ovogodišnja slava ima četiri segmenta: crkveni, liturgiju, predaju labaruma i slavsku litiju, naučni, budući da se i ove godine održava naučni skup Niš i Vizantija, svetovni-svečana akademija i izložba, kao i prateći deo. On je napomenu više nego uspešan evergrin festival koji je održan u okviru slave grada, kao i dešavanja u Čairu i Dušanovoj, deo festivala PozitivNI, kao i Palilulsko veče.