1

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА ЧЕГРУ

Ресорни одбор Министарства за рад, борачка и социјална питања  и Град Ниш обележили су 209. годишњицу Чегарске битке. Код спомен комплекса на Чегру, венце су положили представници министарства за рад и социјална питања, градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима,  општина Пантелеј, Нишавски управни округ, војске, полиције.

Битка на Чегру једна је од пресудних битака, вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака. Одиграла се 31.маја 1809.године на брду Чегар код села Каменица надомак Ниша.

Вођа српске војске био је војвода Стеван Синђелић, а турску војску је у боју предводио Хуршид-паша. Око 40.000 Турака било је стационирано у нишкој Тврђави, док је малобројнија српска војска имала 18.000 људи.

Када су бројније турске снаге продрле у шанац Стеван Синђелић је пуцао из кубуре у магацин барута. Тада су настрадали сви српски војници и око 12.000 турских. Да би застрашио Србе, турски паша је у знак освете и опомене наредио да се од лобања палих српских устаника сагради Ћеле-кула. У Ћеле-кулу узидане су 952 лобање и она данас стоји као симбол борбе Срба за независност.