1

Михајловићева: Градићемо станове за 110 ромских породица у Нишу

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су данас Протокол о сарадњи између Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период 2016-2025. и Града Ниша на праћењу реализације пројекта пресељења становника насеља Црвена звезда, како би им се обезбедили адекватни услови за становање.

„Протокол који смо данас потписали веома је важан јер њиме решавамо стамбено питање за 110 ромских породица. На овом пројекту смо радили две године и хвала граду Нишу на разумевању и заједничком раду, јер без пуног укључивања локалних заједница нема разговора о томе да можемо да постигнемо да се ромска заједница укључи у нормалан живот какав имају други грађани“, изјавила је Михајловићева.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је да су промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице заједнички циљеви Града Ниша и Владе Србије.

„Овог тренутка налазимо се у завршној фази једног од значајних пројеката који је подршка и протоколу који смо данас потписали, а то је изградња 50 стамбених јединица за ромску популацију. Протокол који је данас потписан логичан је наставак добрих активности које на нивоу локала са Владом Србије заједно радимо, а с циљем смањења сиромаштва Рома, пуног укључивања у заједницу, као и стварања услова за виши стандард и боље услове живота“, изјавио је Булатовић.




„СВИ СМО МИ ДИО ВАС“, МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ СА МЕНТАЛНИМ ИНВАЛИДИТЕТОМ

Удружење деце са менталним и дауновим синдромом из Ниша, укупно 40 деце и њихових пратилаца, учествовало је на Међународном фестивалу деце са менталним инвалидитетом који је одржан у Републици Српској под слоганом „Сви смо ми дио вас“. На фестивалу је учествовало око 2000 учесника из република бивше Југославије који су се представили једни другима игром и песмом. Према речима чланице Градског већа, задужене за социјалну политику Тијане Ђорђевић Илић која је пратила ову групу Нишлија и била са њима на фестивалу, овакве манифестације најбољи су начин инклузије особа са инвалидитетом и сам слоган фестивала прави је и показује да, колико год били различити, сви смо у ствари једнаки. Представници Удружења деце са менталним инвалидитетом и даун синдромом Ниш захвалили су локалној самоуправи што им је омогућила да отпутују у Градишку и посебно нагласили да је количина позитивних емоција које су покупили на фестивалу нешто најизузетније за њих. „У нашим животима и породицама постоји велика доза стрепње, страха и неизвесности за сваки наредни дан. Мало је речи да опишемо доброту и величину срца наших домаћина који су нам приредили бајку коју ћемо и ми и наша деца заувек памтити“, рекли су у удружењу. Они су захвалили и нашим сународницима из Градишке и читаве Републике Српске на свему што су им приредили истичући да је било велико задовољство присуствовати једном оваквом фестивалу.




ПРИЈЕМ ЗА ДЕЦУ СА КОСОВА

Чланица Градског већа, ресорно задужена за културу, Јелена Митровски, угостила је данас у Градској кући, децу из села Горње Кусце код Гњилана, учеснике Дечије уметничке колоније Грачаница која се у Нишу одржава 15.пут. Организатори колоније, Нишки културни центар, припремили су вишедневни програм за ову децу, чија су интересовања првенствено везана за уметност, музичку, ликовну и драмску. Чланица Градског већа Јелена Митровски пожелела им је добродошлицу у Ниш и леп боравак у Сићеву. Она је истакла да се нада да ће им боравак овде остати у лепом сећању и да ће им радионице помоћи да стекну нова знања и остваре неке своје жеље. Према речима гостију из Гњилана, у свом селу имају све услове за похађање школе, али им недостају позориште, биоскоп, базен и преко потребна слобода. Утисци о Нишу су, како су рекли, изузетни, а све радионице које у Сићеву похађају итекако ће им олакшати рад у школи и за њих представљају незаборавно искуство.