ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ФОРУМА „СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА, ЗАПОШЉИВОСТ И ТРЖШИШТЕ РАДА“

  • IMG-0dd28bfc12a0fb616e1b1dafea1fc8b4-V
  • dav
    dav
image_pdfimage_print

У Градској кући у Нишу данас је организован пријем за учеснике Интернационалног форума „Социјална инклузија, запошљивост и тржиште рада“. Њих је у име Града Ниша поздравила чланица Градског већа Тијана Ђорђевић Илић. Она је истакла да је јако задовољна што се овај форум одржава управо у Нишу.
„На нашу радост, у Нишу ће на тему – размене знања и искустава у програмима и активностима за смањење незапошљивости и побољшања положаја социјално осетљивих категорија становиштва – дискутовати око стотину говорника, како домаћих, тако и иностраних. Посебно смо задовољни што можемо да угостимо чак 30 иностраних учесника из 9 земаља“, рекла је Ђорђевић Илић.
„Питања социјалне инклузије, подизања капацитета за повећање стопе запослености, као и уређење тржишта рада – од кључне су важости за свако друштво и сваког његовог појединца. Проблем социјалне инклузије и интеграција угрожених категорија становништва представља посебно важан сегмент акционе политике запошљавања свеке друштвене средине. Постоје етички и економски разлози због којих треба инсистирати на интеграцији угрожених и рањивих категорија. С једне стране, појам социјане правде неостварив је без хуманих и етичких побуда сваке друштвене заједнице. С друге стране, имплементација рањивих категорија истовремно представља и ефикасан начин за смањење ризика од сиромаштва и социјалног искључивања. Планско и одговорно приступање проблему незапослености угрожених друштвених групација, свакако доприноси успешној интеграцији на тржиште рада и смањењу ризика од сиромаштва, дискриминације и зависности од финансирања из система социјалне заштите“, нагласила је Тијана Ђорђевић Илић.
Она је додала да је повећање капацитета за раст стопе запослености један је од приоритетних циљева Града Ниша. „Слободно можемо рећи да Град Ниш у овом домену представља добар пример праксе. То доказује чињеница да Град последњих година у континуитету бележи рекордно низак број незапослених лица на евиденцији. Са поносом можемо рећи да је стопа незапослености у Граду Нишу ове године за 8% мања него лане, а готово 27% мања у односу на исти период од пре 4 године“, поручила је.
Ђорђевић Илић је посебно истакла да од овогодишњег форума очекује доста квалитетних идеја, ефикасних решења и примера добре праксе. „Свим гостима још једном желим леп и пријатан боравак у Нишу, а учесницима и говорницима успешан рад“, закључила је чланица Градског већа ресорно задужена за социјалну политику Тијана Ђорђевић Илић.

You may also like...