1

У НИШУ ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ У ПРОЦЕСУ ЕУ ИНТЕГРАЦИЈА

Представници Европске уније данас су у Нишу представили извештај Европске комисије о напретку Србије. Њих је у име Града Ниша поздравио заменик градоначелника Милош Банђур који је изразио велико задовољство што су представници делегације Европске уније у Нишу и што су грађанима Ниша, али и читавог региона представили  Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у преговарачком процесу, у протеклих 18 месеци.

„Срећан сам што Делегација Европске уније сматра да овај важан документ треба приближити и локлним самоуправама које су значајан чинилац у општем напретку државе. Данас Ниш и југоисточна Србија имају прилику да се ближе упознају са процесима евроинтеграција Србије и да добију одговоре на важна питања, докле је наша држава стигла на путу ка ЕУ, која су поглавља отворена, у којим је областима остварен напредак, које су препоруке за даље поступање у процесу спровођења реформи и поступку придруживања“, рекао је  Банђур.

Заменик градоначелника је додао да је представљање овог извештаја посебно важно јер су локалне самоуправе и локалне заједнице места где се потребе и интереси грађана директно сусрећу са процесом евроинтеграција. „Често се стиче утисак да су локалне самоуправе најмање укључене у овај процес и да грађани не осећају да се промене заиста догађају. Квалитет и доступност информација о процесу евроинтеграција кључни су фактори  за локалне самоуправе да препознају шта је неопходно, не би ли пружиле подршку укупној државној политици на путу ка Европској унији“, закључио је Банђур.




У НИШУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА

У Градској кући у Нишу данас је, трећи пут за редом, обележен Дан здравих градова. Ниш је, поред Београда и Новог Сада, један од градова који, као одговорна локална заједница, подржава и подржаваће настојања свих релевантних институција и организација да наш град учинимо здравом средином, средином која гледа у будућност и својим становницима омогућава да остваре пун здравствени капацитет.

Према речима заменика градоначелника Милоша Банђура, који је поздравио скуп, брига о здрављу нашег становништва представља приоритет Града и важан задатак који се мора систематски решавати и у који се морају укључити све институције, организације, али и појединци.

„Концепт здравог живота и здравог града проблем је, како личне, тако и друштвене одговорности. Као одговорна локална заједница, Град Ниш је увек подржавао здраве животне стилове и презентује спортове и вештине које чувају и унапређују физичко, али и ментално и духовно здравље“, рекао је Банђур.

Он је додао да Град Ниш, заједно са Институтом за јавно здравље и свим партнерским институцијама из области јавног здравља, настоји да одговори на све изазове који стоје пред савременим градом, попут аерозагађења, буке и сл.

„Наш циљ је да Град Ниш буде здраво и пожељно место за живот свих његових грађана, а то се може постићи једино у средини која има адекватно урбано планирање, стабила систем здравствене и социјалне заштите, комуналну политику и стабилизовану стопу запослености. Здрави градови су градови који представљају сигурну, пожељну, здраву и срећну средину за живот сваког свог грађанина“, поручио је Банђур.




ГРАД НИШ И ГРАД СЕРЕС НА СЕВЕРУ ГРЧКЕ ПОСТАЛИ ГРАДОВИ ПОБРАТИМИ

Делегација Града Ниша, на челу са градоначелником Дарком Булатовићем борави у Граду
Сересу, на северу Грчке који је постао град побратим Нишу.
Документ о братимљењу два града потписали су у Сересу градоначелници Дарко
Булатовић и Петрос Ангелидис . Приликом потписивања споразума о братимљењу
градоначелник Ниша изјавио је:
„Пријатељски односи између наших народа и држава, пре свега, као и историја и све оно
што нас је повезивало кроз историју, дало нам је право и повод да потпишемо споразум о
братимљењу, чиме стварамо услове за даљи напредак добрих односа, стварамо услове за
сарадњу, на културном, образовном, спортском и привредном нивоу. На овај начин,
остварићемо наш циљ, створићемо услове мира, повезивања у региоу, пријатељски ћемо
сарађивати и допринети да се наши градови у будућности још више развијају“.
Церемонији потписивања споразума о братимљењу присуствовали су и градски и црквени
званичници Сереса, а у нишкој делагацији, поред градоначелника, налазе се и члан
Градског већа Милош Милошевић, градски урбаниста Никола Лечић, као и преставници
Канцеларије за локални економски развој Драган Миловановић и Душан Радивојевић.
Свечаности је присусвовао и конзул Републике Србије у Солуну Синиша Павић.

Иначе, током боравка у Сересу, делагецију Града Ниша примио је и митропилит Сереса, а
у Сересу бораве и представници Универзитета у Нишу.

Узвратна посета Нишу најављена је за 3.јуни када се обележава слава града Свети цар
Константин и царица Јелена.