1

Кампања за боље разумевање становништва и миграната у Србији

У седам градова са највећим бројем миграната у Србији Суботици, Сремској Митровици, Шиду, Београду, Нишу, Врању и Прешеву – почеле су локалне кампање подршке интеграцији миграната.

Организације цивилног друштва из ових градова ће, заједно са тамошњим локалним мрежама за подршку интеграцији избеглица, организовати из активности да би смањиле социјалну дистанцу између локалног и мигрантског становништва и указале на потребе и проблеме миграната.

У Нишу је данас у Градској кући одржан састанак представника НВО и градских институција на тему смањивања дистанце између миграната и локалног становништва.

Градска већница Тијана Ђорђевић Илић рекла је да град у складу са својим могућностима помаже инклузију мигрантске деце у основним школама и да већ многа деца из мигрантских породица похађају наставу у школи у Белој паланци.

До сада је кроз центар у Дивљани прошло 2200 миграната ,а рођено је и 8 беба.




БУГАРИ И ГРЦИ НАЈЧЕШЋИ ГОСТИ НИША

У прва три месеца текуће године настављен позитиван тренд раста броја туриста

У периоду од јануара до марта ове године повећан је укупан број туриста који су посетили наш град за 12 одсто у односу на исти период прошле године. Од тога, број домаћих туриста порастао је за 7 одсто, док се број гостију из иностранства, према подацима Завода за статистику Републике Србије, увећао за 16 процената. Повећан је и број ноћења за исти период и то 13 одсто у односу прошлу годину, па сада износи 33 389, при чему је број остварених ноћења домаћих туриста већи за 17, а страних за 9 одсто.

Када је реч о земљама порекла гостију из иностранства, у првом кварталу ове године највећи број туриста у Ниш је дошао из нама суседних земаља: Бугарске и Грчке, али приметан је и пораст страних гостију из Кине, Македоније и Шведске. Највећи број туриста Ниш је посетио у марту, када је дошло до укупног повећања броја гостију за 22 процента у односу на исти период лане.