1

НИШ ДОМАЋИН ФОЛКЛОРНИМ ДЕЛЕГАЦИЈАМА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

До понедељка, 14.маја у Нишу бораве делегације 16 земаља југоисточне Европе који овде присуствују састанку Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности. Тим поводом у Градској кући приређен је пријем за учеснике. Њих је поздравила чланица Градског већа, ресорно задужена за културу Јелена Митровски која им је пожелела успешан рад и леп боравак у граду на Нишави. Она је нагласила да је веома срећна што се овакав скуп, који се први пут организује у Србији, дешава баш у Нишу и да је ово прилика да све госте упознамо са нашом културом и  историјом и створимо лепшу слику о Србији и Нишу.

Састанак у Нишу организује Национална секција ЦИОФФ Србија у сарадњи са Студентским кулурним центром Ниш и тим поводом ће у суботу у сали нишког Народног позоришта бити организован велики концерт шест фолклорних ансамбала Србије који ће на најбољи могући начин презентовати идентитет наше земље.

Иначе, у Нишу борави више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Кипра, Азербејџана, Цеверног Кипра и Србије и они ће разговарати о фестивалима фолклора које ова организација организује широм Европе. Истовремено, домаћини ће их упознати са српском традицијом и тиме повећети видљивост нашег културног наслеђа.

Овај састанак допринеће и Међународном студентском фестивалу фолклора који се у другој половини јула одржава у Нишу јер ће наш град, као домаћин, имати прилику да покаже све своје културне и туристичке капацитете.