140.godina Crvenog krsta u Nišu

image_pdfimage_print

U Oficirskom domu u Nišu održana je promocija monografije koja govori o 140 godina dugoj istoriji ove humanitarne organizacije u našem gradu.

Crveni krst u Nišu osnovan je pre 140 godina, a od tada je ova organizacija pomagala izbeglice ratova, one koji su pogođeni prirodnim nepogodama, siromašne i bolesne.

Otvaranje niškog Odbora inicirao je doktor Vladan Đorđević koji je u oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1878. bio načelnik saniteta Srpske vrhovne komande i član Glavnog odbora Srpskog društva Crvenog krsta.

Monografiju su priredili dugogodišnji sekretar ove organizacije Stojan Prokopović i Đorđe Stamenković.

U Upravnom odboru ove organizacije bili su i gradonačelnici Niša: Dimitrije Kocić – Mita, Todor Milovanović, Ljubiša Ljuba Stanojević, Petar T. Aranđelović i Dragiša Cvetković.

Misija Crvenog krsta je da olakša ljudsku patnju. Na osnovu ovako sažeto određene misije ove organizacije, Crveni krst, u zavisnosti od uzroka ljudske patnje i prilagođava svoje programe, kako bi ispunio svoj osnovni zadatak. Otuda zadaci Crvenog krsta nisu isti u ratu i u doba mira – navodi se u monografiji.

Možda Vas zanima i sledeće...