Обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе

image_pdfimage_print

Полагањем венаца на споменик Ослободиоцима Ниша на Тргу Краља Милана обележен је 9.мај, Дан победе над фашизмом у Другом Светском рату.
Венце је у име Града Ниша положила делегација предвођена градоначелником Ниша Дарком Булатовићем.
Сенима ратника који су се борили против фашизма поклонилие су се и делегације  Војске Србије, Полиције, Нишавског управног округа, Руско-српског хуманитарног центра и многи други.

Претходно је у Дому војске одржана свечана академија на којој су евоциране успомене на славне дане и борбу за коначни слом нацистичке Немачке.
У присуству челника града венци су положени и на споменик посвећен руским пилотима испред улаза у логор на Црвеном крсту,одакле је колона окупљених грађана кренула у симболичну шетњу улицама града са једноставном поруком да се никада не сме дозволити оживљавање идеологије која је Европи и свету донела велику патњу током двадесетог века.

Значајну улогу у победи над фашизмом имао је српски народ са хиљадама бораца који су дали живот за слободу и поштовање људског достојанства. Република Србија данас чврсто заступа принципе мирољубиве сарадње и залаже се за толеранцију и сарадњу са осталим државама Балкана, али и доприноси укупним напорима за постизање стабилности у региону.

Дечјом представом, хорском музиком, изложбом креативних радова насталих у нишком ЕУ инфо кутку и фимовима  обележен је и Дан Европе у Нишу, који се прославља у част такозване Шуманове декларације из 1950. године, којом започиње идеја о уједињењу европских земаља.

You may also like...