1

15 година Француског института у Нишу

У Официрском дому у Нишу свечано је обележено 15 година постојања и рада Француског института.
На свечаности поводом овог вредног јубилеја присутнима су се обратили његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Од своје инаугурације 16. априла 2003. Француски културни центар – сада Француски институт у Србији, је више него икада присутан на пољу културе, франкофоније, науке и универзитетске сарадње Града Ниша.

У наставку програма обележавања јубилеја института приређена је изложба слика др Александре Мирић.

Својим образовањем она спаја две земље, јер је стекла звање доктора архитектуре при Грађевинско-архитектонском факултету Универзитета у Нишу а затим и звање доктора археологије, са највишом оценом, при Докторској школи за друштвене науке Универзитета Лион 2 у Француској.

Ова уметница до сада је више пута награђивана на конкурсима у земљи и иностранству.




Србија и Француска-стари пријатељи за добру будућност

У Официрском дому у Нишу одржан је градски форум на тему српско-француских односа и дугогодишњег пријатељства два народа,а поводом 15.годишњице Француског института у Нишу.

На скупу су говорили његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони, др Александра Мирић српска уметница и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Амбасадор Мондолони се захвалио на сјајном пријему у Нишу и изразио задовољство тиме што је Француска веома заступљена у Нишу.
Градоначелник је говорио о досадашњим односима града са Француском,са посебним освртом на пријатељство и размену искустава са градом Арлом.

Нишлијка др Александра Мирић спаја својим образовањем две земље, јер је стекла звање доктора архитектуре при Грађевинско-архитектонском факултету Универзитета у Нишу, а затим и звање доктора археологије, са највишом оценом, при Докторској школи за друштвене науке Универзитета Лион 2 у Француској.

После панела уз активно учешће посетилаца, отворена је изложба слика ове награђиване уметнице.




ПАВИЉОН У ТВРЂАВИ У НОВОМ РУХУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланица Градског већа за културу Јелена Митровски обишли су данас Павиљон у Тврђави, један од три изложбена простора Галерије савремене ликовне уметности, који је реновиран први пут након 1971.године. У реновирање овог значајног простора Град Ниш уложио је око два милиона динара а Министарство културе и информисања 400 000. Реч је о модерном изложбеном простору који ће већ сутра бити отворен за љубитеље уметности. Реновирањем овог простора ГСЛУ за чак 10 пута смањиће трошкове за електричну енергију, а у естетском смислу, будући да је рађена адаптација расвете, добиће се квалитетнија презентација уметничких дела.




У НИШУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 15 ГОДИНА РАДА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се данас у Градској кући са Његовом екселенцијом амбасадором Републике Француске у Србији Фредериком Мондолинијем, који борави у првој званичној посети нашем граду. Градоначелник и амбасадор разговарали су о сарадњи и вишегодишњем пријатељству Француске и Србије, као и о значају постојања Француског института који у Нишу успешно ради 15 година и који данас, низом активности, обележава овај јубилеј. Амбасадор је захвалио градоначелнику на свесрдној подршци коју Град Ниш пружа овом институту, значајном за ширење француске културе и упознавање два народа.

Градоначелник је истакао да је на састанку разговарано о пројектима које Ниш већ реализује са француским градом Арл и департманом Жиронд, као и о пројектима валоризације културно-историјског наслеђа, али и о пројектима који ће се радити, а у вези су са археолошким истражиавњима на Градском пољу. На овај начин биће створени услови да се културна блага којима Град Ниш располаже ствае у функцију развоја града тако што ће представити нашу културу и историју. Према речима градоначелника, разговарало се и о сарадњи у области привреде, али и о обележавању 100.годишњице од завршетка Великог рата.