DA SE NE ZABORAVI OBELEŽENA 19.GODIŠNJICA NATO AGRESIJE NA SRJ

  • sdr
    sdr
  • dav
    dav
  • dav
    dav
image_pdfimage_print

Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999.godine, obeležena je 19.godišnjica od NATO agresije na SRJ. Vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, brojna udruženja boraca kao i porodice žrtava.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obraćajući se prisutnima, poručio je da se 19 godina sa bolom i ponosom sećamo nedužnih žrtava, teško razorenih fabrika, mostova, puteva i bolnica. On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Bulatović je ovom prilikom poručio da svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli.

Inače, u napadima koji su neprekidno trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove i dr. Grad Niš, uz Prištinu i Novi Sad, bio je grad na koji je NATO alijansa posejala najviše bombi. Niš je za 78 dana bombardovan čak 40 puta, a na grad je ispaljeno 324 projektila, od toga 161 avionska bomba i 71 krstareći projektil, bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi i 8 staklenih bombi. Vazdušna opasnost trajala je u Nišu ukupno 52 dana, 5 sati i 56 minuta.

Možda Vas zanima i sledeće...