1

ИЗВЕШТАЈ СТРУЧНО ОПЕРАТИВНОГ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ И СПАСАВАЊЕ ОД ПОПЛАВА И НЕСРЕЋА НА ВОДИ И ПОД ВОДОМ

 

Штаб за ванредне ситуације града Ниша, на седници дана 07.03.2018. у 15:30. издао низ наредби одговарајућим субјектима. У циљу бржег отклањања поплављеног стања на подручју дела МЗ “Девети мај” у градској општини Палилула, примениће се следеће мере:

Активирати дренажну станицу у оквиру привредног субјекта Фрипак.

Градски штаб је добио сагласност власника дренажне станице привредног субјекта Фрипак за коришћење исте, те налаже:

А) ЈКП НАИССУС Ниш да ангажује потребна средства, опрему и људство ради постављања и стављања у погон потопне пумпе (капацитет од 15-20 литара у секунди) у функцију;

Б) ЕД Ниш да ангажује потребна средства, опрему и људство ради довођења електричне  енергије одговарајуће снаге до потопне пумпе.
Хитно активирати потопну пумпу у насељу 9. Мај и исцрпљену воду са угроженог подручја убацити у постојећи канализациони систем у насељу.

За реализацију мере наложено је:

А) ЈКП НАИССУС Ниш да ангажује потребна средства, опрему и људство ради постављања, прикључења и стављања потопне пумпе (капацитет од 5-10 литара у секунди) у функцију.

Б) ЕД Ниш да ангажује потребна средства, опрему и људство ради довођења електричне енергије одговарајуће снаге КW до потопне пумпе.
Хитно активирати црпну станицу у индустријској зони између Шинвона и ЛМБ Софта и приступити црпљењу воде, и исту убацити у постојећи колектор Бубањ који води гравитационо до постројења за препумпавање у реку Нишаву.

Наложено је да:

А) ЈКП НАИССУС Ниш ангажује потребна средства, опрему и људство ради праћења ниво вода у колектору Бубањ  и управљање истим у зависности од ниво реке Нишаве.

Б) ЕД Ниш ангажује потребна средства, опрему и људство ради довођења ел. енергије одговарајуће снаге до црпне станице код Шинвона.

Приликом разматрања предметне ситуације Стручно- оперативни тим језакључио да на угроженом подручју није потребно прогласити ванредну ситуацију с обзиром да нису ангажована сва средства и могућности којом располаже Град Ниш а процењује се да ће се  хидро и хидро-метеролошка ситуација повољно развијати. Потребно је вршити непрестани мониторинг угроженог подручја и о томе обавештавати Штаб за ванредне ситуације.

Наложено је да у току сутрашњег дана, тамо где то представља могуће привремено решење проблема, улице буду насуте шљунком изнад нивоа воде, а у договору са угроженим грађанима њихова комуникација и излазак из домова биће олакшана грађевинским мерама или поделом чизама.

Наложено је да на угрожено подручје изађу екипа за дезинсекцију и дератизацију, као и екипа Ветеринарског института.

У завршном извештају рада стручно-оперативног тима изнеће се предлози за спречавање или умањење ризика о поновном појављивању појави воде у угроженом подручју.




АМБАСАДОР КИНЕ ЛИ МАНЧАНГ У ПОСЕТИ НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима састао се данас у Градској кући са кинеском делегацијом коју је предводио Његова Екселенција Амбасадор Народне републике Кине у Србији Ли Манчанг. На састанку се разговарало о могућностима успостављања сарадње Града Ниша и кинеских инвеститора, а уједно су представљени и потенцијали Ниша, као и пројекти који су тренутно у фази реализације. Градоначелник Ниша овом приликом истакао је да је оваква радна посета изузетно значајна за наш град и да постоје многе области у којима може доћи до успостављања сарадње. Он је посебно нагласио да би за град би било посебно значајно уколико би неки од кинеских инвеститора био заинтересован за депонију Келеш. „Ниш је раскрсница неколико коридора који спајају Црно, Мраморно, Егејско и од краја ове године и Јонско море и с тим у вези Ниш је центар овог дела Балкана и верујем интересантан за многобројне инвеститоре и наше кинеске пријатеље.

Његова Екселенција Амбасадор Ли Манчанг истакао је велико задовољство што је већ трећи пут у званичној посети Граду Нишу. Он је напоменуо да постоји неколико пројеката на којима може да се успостави сарадња, попут депоније, гајења кинеских лековитих биљака. „Са кинеске стране постоји велика заинтересованост, али ово је почетак и морамо да радимо корак по корак. Дупло више кинеских туриста од јануара прошле године је посетило Србију, очекујем да тај број буде и већи. С тим у вези воде се разговори о успостављању нове директне линије са Кином. Наши пријатељски односи треба да нам помогну да још боље сарађујемо у свим областима“, рекао је Манчанг.




“Опера гала” 8.марта у Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић примио  у Градској кући Јадранку Јовановић, мецо сопран, која ће наступити на осмомартовском концерту “Опера гала” у Нишу.Наша позната оперска дива употпуниће богат музички програм у Нишу поводом Дана жена ,који ће бити обележен традиционалним концертима популарне и озбиљне музике.Градоначелник Булатовић је током разговора истакао потребу града да у догледно време добије адекватну мултифункционалну салу која ће поред осталих бити намењена и одржавању концерата.Госпођа Јовановић се захвалила на срдачном пријему и нагласила да врло радо наступа у Нишу и да ће овога пута заједно са својим младим колегом премијерно извести  дела прилагођена обележавању Дана жена