1

СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ НИША СТАБИЛНО

Проблеми које су у Нишу изазвале велике количине падавина и воде, настале отапањем снега, данас су мање-више санирани и ситуација на терену је знатно повољнија, рекао је на конференцији за новинаре заменик градоначелника Ниша професор др Милош Банђур. „Нишава је у значајном опадању, 30 цм је нижи ниво Нишаве у односу на постигнути максимум, док су реке које се уливају у Јужну Мораву у стагнацији и не очекује се да изазову додатне проблеме на подручју села Мезграја и Топоница. Упркос томе, предузимају се све неопходне мере, у селу Мезграја се постављају џакови са песком и праве бедеми, како би се спречили евентуални проблеми“, рекао је заменик градоначелника.

На територији Градске општине Црвени Крст, према речима председника ове општине Мирослава Милутиновића, било је проблема на месту где се спајају Поповачки и Медошевачки колектор где је дошло до одрона, али је стање под контролом захваљујући брзој реакцији ЈКП Медиана и Наисус. У Мезграји је уведено стално дежурство, а замућен је био и извор Врело одакле се пијаћом водом снабдевају Мезграја, Палиграце и Велепоље. Општина је, уз помоћ Штаба за ванредне ситуације, обезбедила цистерне са пијаћом водом на свака два сата тако да је снабдевање мештана ових села водом несметано.

Нема поплављених кућа и економских простора на подручју општине Пантелеј, рекао је председник Братимир Васиљевић. Он је напоменуо да се Малчанска река излила али да је то занемарљиво, као и да је Нишава у опадању и да се не очекују проблеми на подручју ове општине. Када је реч о водоснабдевању, ствари су под контролом, будући да има 8 водовода који нису у склопу градског. Раде се анализе, али према првим информацијама са терена, нема замућења извора.

Према речима председника општине Палилула, било је проблема у Габровцу, Лалинцу и Новом селу услед подземних вода. Он се захвалио ЈКП града Ниша-Медиани и Наисусу јер су на време предузели све неопходне мере и спречили проблеме већих размера. „Изузетно сам задовољан сарадњом са градским Штабом за ванредне ситуације и замеником градоначелника, непрестано смо у контакту и настојимо да дођемо до свих угрожених места“, поручио је Александар Ждрале. Он је истакао да се проналазе решења за проблеме у Новом селу, где добар део канализационе мреже не постоји па то додатно отежава посао екипама које су на терену. Ждрале је истакао да ће урадити све у оквирима закона да помогну суграђанима којима је помоћ потребна да санирају штету. Ждрале је апеловао на суграђане да не бацају отпад у канале за одвод атмосферских падавина јер је то недопустиво и у оваквим ситуацијама посебно отежава решавање проблема.

На територији општине Медијана није било проблема, док је у Нишкој Бањи дошло до изливања Кутинске реке у Лазаревом селу где су биле потопљене две куће, али је сада све у реду, као је представник ове општине, члан већа Лазаревић. У Горњој Студени је река поткопала потпорни зид, екипе су на терену и стање је стабилно, док је у Јелашници и селу Просек обезбеђена цистерна за пијаћу воду јер је дошло до замућења извора,а на путу за Сићево тренутно се вози једном коловозном траком јер је у току уклањање стене са пута.