STANJE NA TERITORIJI NIŠA STABILNO

image_pdfimage_print

Problemi koje su u Nišu izazvale velike količine padavina i vode, nastale otapanjem snega, danas su manje-više sanirani i situacija na terenu je znatno povoljnija, rekao je na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Niša profesor dr Miloš Banđur. „Nišava je u značajnom opadanju, 30 cm je niži nivo Nišave u odnosu na postignuti maksimum, dok su reke koje se ulivaju u Južnu Moravu u stagnaciji i ne očekuje se da izazovu dodatne probleme na području sela Mezgraja i Toponica. Uprkos tome, preduzimaju se sve neophodne mere, u selu Mezgraja se postavljaju džakovi sa peskom i prave bedemi, kako bi se sprečili eventualni problemi“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst, prema rečima predsednika ove opštine Miroslava Milutinovića, bilo je problema na mestu gde se spajaju Popovački i Medoševački kolektor gde je došlo do odrona, ali je stanje pod kontrolom zahvaljujući brzoj reakciji JKP Mediana i Naisus. U Mezgraji je uvedeno stalno dežurstvo, a zamućen je bio i izvor Vrelo odakle se pijaćom vodom snabdevaju Mezgraja, Paligrace i Velepolje. Opština je, uz pomoć Štaba za vanredne situacije, obezbedila cisterne sa pijaćom vodom na svaka dva sata tako da je snabdevanje meštana ovih sela vodom nesmetano.

Nema poplavljenih kuća i ekonomskih prostora na području opštine Pantelej, rekao je predsednik Bratimir Vasiljević. On je napomenuo da se Malčanska reka izlila ali da je to zanemarljivo, kao i da je Nišava u opadanju i da se ne očekuju problemi na području ove opštine. Kada je reč o vodosnabdevanju, stvari su pod kontrolom, budući da ima 8 vodovoda koji nisu u sklopu gradskog. Rade se analize, ali prema prvim informacijama sa terena, nema zamućenja izvora.

Prema rečima predsednika opštine Palilula, bilo je problema u Gabrovcu, Lalincu i Novom selu usled podzemnih voda. On se zahvalio JKP grada Niša-Mediani i Naisusu jer su na vreme preduzeli sve neophodne mere i sprečili probleme većih razmera. „Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa gradskim Štabom za vanredne situacije i zamenikom gradonačelnika, neprestano smo u kontaktu i nastojimo da dođemo do svih ugroženih mesta“, poručio je Aleksandar Ždrale. On je istakao da se pronalaze rešenja za probleme u Novom selu, gde dobar deo kanalizacione mreže ne postoji pa to dodatno otežava posao ekipama koje su na terenu. Ždrale je istakao da će uraditi sve u okvirima zakona da pomognu sugrađanima kojima je pomoć potrebna da saniraju štetu. Ždrale je apelovao na sugrađane da ne bacaju otpad u kanale za odvod atmosferskih padavina jer je to nedopustivo i u ovakvim situacijama posebno otežava rešavanje problema.

Na teritoriji opštine Medijana nije bilo problema, dok je u Niškoj Banji došlo do izlivanja Kutinske reke u Lazarevom selu gde su bile potopljene dve kuće, ali je sada sve u redu, kao je predstavnik ove opštine, član veća Lazarević. U Gornjoj Studeni je reka potkopala potporni zid, ekipe su na terenu i stanje je stabilno, dok je u Jelašnici i selu Prosek obezbeđena cisterna za pijaću vodu jer je došlo do zamućenja izvora,a na putu za Sićevo trenutno se vozi jednom kolovoznom trakom jer je u toku uklanjanje stene sa puta.

 

Možda Vas zanima i sledeće...