ČETIRI PRIORITETA MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTUKTURE ZA NIŠ

  • 02072018.Nisizjaveresenjaprijemgradjana-11
  • 02072018.Nissastanakgradonacelnik-3
image_pdfimage_print

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, poručila je u Nišu da je ovaj grad već sad saobraćajno čvorište ovog dela Srbije i izdvojila četiri prioriteta u oblasti infrastrukture – modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, gradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, gradnju jeftinih stanova i dalji razvoj Aerodroma “Konstantin Veliki”.

 

Mihajlovićeva je rekla da ove godine počinje da se realizuje najveći projekat u železničkom saobraćaju na jugu Srbije, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša, vredan 268 miliona evra. “O ovom projektu, koji uključuje izmeštanje pruge koja godinama prolazi kroz centar grada, govorilo se najmanje deset godina. Sada više nema odlaganja. Potpisan je ugovor i već je započet rad na eksproprijaciji”, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu.

 

„Prioritet u oblasti putne infrastrukture je auto-put Niš-Merdare-Priština, odnosno izgradnja prve deonice, Niš-Pločnik, dužine 40 kilometara, gde do kraja godine očekujemo raspisivanje javnog poziva i izbor izvođača radova“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Kad je reč o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Mihajlovićeva je rekla da se razmatra još jedna lokacija, pored one koju je Grad Niš ranije predložio, i da očekuje da već u maju krene izgradnja prvih stanova u ovom gradu. “Obe lokacije će biti uzete u obzir, a ono što je važno, to je da svi problemi na ovim lokacijama budu rešeni”, kazala je potpredsednica Vlade. Ona je dodala da je pripremljen poseban zakon koji će omogućiti gradnju jeftinih stanova, kao i da krajem aprila i početkom maja kreće gradnja stanova u više gradova u Srbiji.

 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa daljim razvojem niškog aerodroma, Mihajlovićeva je rekla da je Vlada Srbije do sada, preko Aerodroma “Nikola Tesla”, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, SMATSA, u opremi i novcu Aerodrom “Konstantin Veliki” već pomogla sa 6,5 miliona evra i da planira nova ulaganja od 7,5 miliona evra. “Naš interes je da se niški aerodrom dalje razvija, gradiće se i novi kontrolni toranj i nema nikakvih ograničenja da se aerodrom bavi samo lou-kostom. Važno je da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, i regionalna razvojna agencija, u daljoj strategiji razvoja uvaže sve faktore razvoja tržišta, na šta smo im i ranije ukazivali”, navela je Mihajlovićeva.

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio je potpredsednici Vlade na podršci koju zajedno sa celim timom pruža Nišu u realizaciji projekata koji će doprineti bržem razvoju grada i boljem životu građana. On je rekao da je na sastanku potpredsednice sa rukovodstvom grada u Nišu bilo reči o razvoju niškog aerodroma, projektima u putnoj infrastrukturi, sprovođenju ozakonjenja, kao i realizaciji projekta modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

 

Potpredsednica Vlade tokom posete Nišu razgovarala je i sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski i čelnicima lokalnih samouprava iz okruga. 

Pre početka konferencije za novinare, Mihajlovićeva je uručila sertifikat kojim se potvrđuje da niški aerodrom ispunjava najviše evropske bezbednosne standarde, a koji je od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo prošle godine dobio Aerodrom “Nikola Tesla”.  Takođe, potpredsednica Vlade uručila je i 11 rešenja o ozakonjenju pojedincima i kompanijama koji su po nekoliko godina čekali da ozakone svoju imovinu. Pored sastanaka sa predstavnicima okruga i lokalnih samouprava, u Nišu je održan i prijem za građane, koji su imali priliku da potpredsednici Vlade postave pitanja i iznesu predloge i sugestije.

Možda Vas zanima i sledeće...