1

“Србија у ритму Европе” у Нишу

У јуну Ниш ће бити домаћин овогодишњег највећег дечијег музичког фестивала ,,Србија у ритму Европе“ .

Нишки средњошколсци,  који су прошле године победили на овом највећем фестивалу представљајучи Турску  довешће у град на Нишави такмичаре из 22 града Србије. Представници градова Србије представљаће 22 европске земље И певаће песме на језику земље коју представљају.

Град Ниш ће као домаћин престављати Србију И певаће на српском језику.

У Градској кући потписан је уговор између организатора такмичења “ Србија у ритму Европе И градоначелника Ниша Дарка Булатовића о организацији фестивала.

Градоначелник Ниша захвалио се на изузетном пријему који су нишки такмичари имали код турског амбасадора прошле године.

“ Процедуре су предвиделе да онај град који победи на такмичењу следеће године буде домаћин . Тако смо И мо ове године домаћини овог значајног музичког фестивала који за последицу има И промоцију нашег града , младих И европских вредности, дружења, забаве..” рекао је Дарко Булатовић. Он је рекао да ће Ниш бити добар домаћин И да све  што је потребно град Ниш ће урадити , направити добру припрему.

“ Деца града домаћина певају за Србију И певају на српском језику. Песма је одабрана И сматрамо да ћемо доживети прави спектакл када се та песма буде појавила. Уколико град Ниш поново победи опет добијају 50 посто укупно нето СМС –а у буџет града , као град победник И добијају бесплатно бину светло, расвету, озвучење И бесплатни пренос на Првој рпској телевизији”рекао је у Градској кући Игор Карадаревић, директор “Србије у ритму Европе”.

Он је додао да озбиљност овом такмичању дају И амбасадори 22 земље Европске уније, који већ 10 година подржавају “Србију у ритму Европе”.

Жири као и до сада биће састављен од представника градова такмичара у живом телевизијском програму. Ови гласови половина су укупних бодова а другу половину чине гласови СМС_а.

“ Нама је велико задовољство што смо ове године домаћини ове значајне манифестације “ Србја у ритму Еврпе, које је највеће дечије музичко такмичење у нашој земљи. Ја сам сигурна да ћемо бити најбољи могући домаћини “ рекла је већница за културу Јелена  Митровски.

Велика аудиција за све заинтересоване учеснике биће 13. фебруара.




ВЛАДА СРБИЈЕ И ЕИБ ПАРТНЕРИ НА НОВИМ ПРОЈЕКТИМА УГОВОРИ ЗА ПРОЈЕКАТ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ПРУГЕ НИШ-ДИМИТРОВГРАД

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са председником Европске инвестиционе банке Дариом Сканапјеком о текућим и новим инфраструктурним пројектима који се реализују уз подршку ЕИБ-а. Састанку, одржаном у Влади Републике Србије, присуствовао је и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

 

Потпредседница Михајловић на састанку је захвалила Сканапјеку на доброј сарадњи са ЕИБ-ом на важним инфраструктурним пројектима које Србија реализује, пре свега у области путне и железничке инфраструктуре.

 

Овом приликом је речено да ће Влада Србија и ЕИБ наставити да раде партнерски и на завршетку текућих пројеката, као и на новим пројектима. На данашњем састанку потписани су и уговори за пројекат модернизације и реконструкције  пруге Ниш-Димитровград за Србију који су од великог значаја, јер то значи наставак модернизације стратешки важног правца, Коридора 10, и још боље повезивање са регионом и Европом.

 

Дарио Сканапјеко, председник ЕИБ-а, рекао је да је ЕИБ задовољан динамиком повлачења кредитних средстава, и нагласио да је ова институција фокусирана на подршку пројектима који доприносе повећању конкурентности Србије.




ПОЗИВ НА ЈАВНУ РАСПРАВУ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Поштовани,

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре вас позива на учешће на скупу који ће се, у склопу јавне расправе оНацрту закона о о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, одржати у Нишу, 2. фебруара 2018. године, у термину од 11:00 до 14:00 часова у сали Скупштине града Ниша, улица Николе Пашића 24.

Текст Нацрта закона је доступан на интернет страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуреwww.mgsi.gov.rs као и на порталу е-управе.

Доношење овог закона је условљено потребом да се отклоне одређени недостаци који су уочени у досадашњој пракси спровођења Закона о планирању и изградњи, као и да се побољша ефикасност издавања електронских аката за грађење.

Да би се ови циљеви остварили, потребно је размотрити предложена решења и прибавити предлоге за унапређење Нацрта од стране надлежних државних органа и других заинтересованих актера. У ту сврху је предвиђено да јавна расправа траје до 6. фебруара 2017. године.

Примедбе, предлози и сугестије, достављају се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, путем електронске поште на имејл адресе: dejan.carapic@mgsi.gov.rs или поштом на адресу Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, са назнаком „Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи“, 11000 Београд, улица Немањина 22-26.

 Такође, обавештавамо  вас да је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, објављени на званичном сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре којим се може приступити  путем линка:http://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/nacrt-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-planiranju-i-izgradnji

Искрено се надамо да ћете бити у прилици да присуствујете овом скупу и да учествујете у дискусији, како би се пружио допринос изради што квалитетнијег законског решења.




УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА НИШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Најбољим студентима u 2017. години са свих 13 факултета Универзитета у Нишу уручене су награде Града Ниша у виду новчаног износа од по 50 хиљада динара, дипломе и томбака са ликом цара Константина, за постигнути успех у току студирања. Награде су добили и студенти који су студије завршили са просечном оценом 10 током студирања, њих осамнаесторо. Они су од Града Ниша добили плакету, томбак и новчану награду, такође у износу од 50 000 динара. Награде су уручили градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине Града Раде Рајковић.

„Свима вама који сте понос Града Ниша, честитам на постигнутим резултатима и верујем да и сами знате да је једина инвестиција која никада није промашена, улагање у будућност и знање. Управо сте ви наша будућност и ова признања која вам додељујемо само симболично показују да нам је стало до вас, да ценимо ваш труд и рад и да желимо да вас додатно мотивишемо да превазиђете себе. Константан и марљив рад једини је начин да се дође до резултата који ће трајати, а ви сте већ, добрим делом, показали да можете мењати свет око себе“, рекао је градоначелник Дарко Булатовић.

Најбољи студенти за 2017. годину су :

1.Марија Кондић, Грађевинско-архитектонски факултет

2.Јелена Тодоровић, Економски факултет

3.Анђела Антић, Електронски факултет

4.Дуња Милић, Машински факултет

5.Наталија Недељковић, Правни факултет

6.Милица Милуновић, Природно-математички факултет

7.Снежана Ђорђевић, Технолошки факултет

8.Анђела Протић, Педагошки факултет

9.Милица Бараћ, Факултет заштите на раду

10.Марија Антуновић, Факултет уметности

11.Сара Божић, Факултет спорта и физичког васпитања

12.Милош Милисављевић, Филозофски факултет

13.Никола Ђорђевић, Медицински факултет

 

У току 2017.године са просечном оценом 10, дипломирали су:

1.Богдан Ђорђевић, Природно-математички факултет

2.Бојана Арсенијевић, Правни факултет

3.Игор Младеновић, Правни факултет

4.Милица Мартиновић, Медицински факултет

5.Марија Топаловић, Медицински факултет

6.Мина Цветковић, Медицински факултет

7.Соња Јанковић, Медицински факултет

8.Миљан Петровић, Електронски факултет

9.Невена Радосављевић, Електронски факултет

10.Лазар Љубеновић, Електронски факултет

11.Јован Милојковић, Електронски факултет

12.Марко Михајловић, Електронски факултет

13.Александар Динчић, Економски факултет

14.Немања Веселиновић, Економски факултет

15.Александра Ђорђевић, Економски факултет

16.Младен Дејановић, Економски факултет

  1. Иван Цветковић, Економски факултет

18.Александра Ћурчић, Грађевинско-архитектонски факултет




МУДРОСТ, СНАГА И ВЕРА СВЕТОГ САВЕ НЕКА НАМ БУДУ ЖИВОТНА ИНСПИРАЦИЈА

Поводом школске славе – Светог Саве, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић  упутио је честитку предшколцима, ђацима, студентима и њиховим наставницима.

Драги предшколци, ђаци и студенти, уважени васпитачи, наставници и професори, поводом школске славе – Светог Саве, у име својих сарадника и у своје лично име, упућујем вам најискреније честитке.

Негујући успомену на највећег српског просветитеља, са радошћу и ове године обележавамо школску славу посвећену Светом Сави. На овај начин ми чувамо успомену на сва његова дела као духовника и поглавара Српске православне цркве, законодавца, писца и књижевника, народног учитеља и просветитеља, задужбинара и градитеља.

Желим да свима нама мудрост, снага и вера Светог Саве, буду животна инспирација, али и узор у проналажењу сопственог животног пута и доношењу најисправнијих одлука.

Негујући и живећи успомену на Растка Немањића-Светог Саву и његов живот и дело, морамо постати свесни трајности његовог просветитељског рада и поносно настављати пут који нам је он утабао, а то је брига о нашим најмлађима, јер једино улагањем у нове нараштаје, у генерације које долазе, можемо бити уверени да је будућност нашег друштва загарантована.




Куп Радивоја Кораћа по 14.пут у Нишу

Финални турнир Купа Радивоја Кораћа одржаће се и ове године у Нишу,  од 15. до 18. фебруара ,па ће тако наш град  14. пут бити домаћин најмасовнијег домаћег такмичења.
Овим поводом представници Кошаркашког савеза Србије, међу којима је био потпредседник КСС Дејан Томашевић и потпредседник  за такмичења Душан Пројовић, посетили су Ниш и разговарали са градоначелником Дарком Булатовићем о самој организацији финалног турнира, али и о наставку успешне сарадње.
Потписано је и писмо којим је и званично потврђено да ће Ниш и ове године бити домаћин завршног турнира националног Купа.
„Финални турнир Купа Радивоја Кораћа је заиста значајан за наш град. Потрудили смо се да и ове године дамо пуну подршку у организацији како би квалитет догађаја био на највишем нивоу. Разговарали смо и о наставку успешне сарадње. Желимо да и репрезентација буде гост нашег града у нареденом периоду“ – изјавио је Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.
Град Ниш изразио је спремност да и наредних година буде домаћин овог такмичења ,јер је интересовање љубитеља кошарке целе југоисточне Србије велико, а Ниш је инфраструктурно поптуно спреман да организује турнир.О овом предлогу расправљаће се на управном одбору КСС,после чега ће бити позната и одлука ,да ли ће Ниш и наредних година организовати овај турнир.
За “Жућкову левицу” ће се ове године борити Црвена звезда, Партизан, ФМП, Мега Бемакс, Динамик, Борац из Чачка, Златибор из Чајетине и ваљевски Металац.



УСПЕШНА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА НИШ И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ПРОЈЕКТЕ ГРАДА НИША И ЛОКАЛНЕ ПОСЛОВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Захваљујући донацијама у износу од  458.872 динара, Црвени крст Ниш је за 30 породица  дистрибуирао 70 кубика огревног дрвета. Корисници ове хуманитарне помоћи су особе са инвалидитетом са руралних подручја града Ниша, тачније из 16 села која се налазе на територији свих пет градских општина.  Новац су донирале друштвено одговорне компаније: Леони Вајринг Систем  Прокупље, Астер текстил ДОО Ниш, Олимпиас  Срб ДОО Ниш, Тагор  Електроник  ДОО Ниш

Предузеће Србијашуме, као продавац огревног дрвета и најповољнији понуђач у поступку одабира на основу три понуде, дистрибуирало је огревно дрво на кућну адресу сваког корисника,.
Акцијом је координирала и дало логистичку подршку Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша.

Црвени крст Ниш се захваљује координатору и филантропима, донаторима ове хуманитарне акције, на уложеном труду и средствима, којима су омогућили да град Ниш и Црвени крст реализују своје солидарне активности. Помоћ особама са инвалидитетом је тиме драгоценија јер је омогућен превоз огревног дрвета до сваке куће корисника ове донације.”




Најављен 6. Светосавски бал

Под покровитељством Скупштине Града Ниша, Студентски културни центар Ниш, на иницијативу господина Хаџи – Ивана Редија и уз благослов Епископа нишког, господина Арсенија, организује  ШЕСТИ ДОБРОТВОРНИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ који ће бити одржан у недељу, 28. јануара 2018. године у хотелу „New City“ у Нишу, са почетком у 19,00 сати.

Конференцијом за новинаре на којој су говорили организатори свечаности,званично је најављен овај традиционални догађај хуманитарног карактера.У име Града Ниша присутнима се обратила градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски,која је позвала Нишлије на овај традиционали хуманитарни бал.

Ове године Бал се одржава поводом 140 година слободног Ниша, под слоганом “Слобода и независнот немају цену”. У духу Светосавља, саборности и доброчинства, Нишлијама се пружа прилика да у јединственој балској атмосфери, негујући тиме лепу традицију културног живота града, покажу личну и друштвену одговорност и спремност да помогну другима и својој локалној заједници.

За Шести добротворни Светосавски бал, прикупљена средства биће намењена НИШКОМ УДРУЖЕЊУ СТУДЕНАТА СА ХЕНДИКЕПОМ, за набавку гусеничара за инвалидска колица.

Минимална донација износи 2.000 динара и уплаћује са на рачун Удружења 180-7001210000614-27 АИК Банка, са назнаком “ДОБРОТВОРНИ ПРИЛОГ ЗА ШЕСТИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ”.

.Традиционлано за Светосавски бал прописан је и начин одевања, примерен овој специјалној прилици:

– даме: балска или дуга вечерња хаљина;

– господа: тамно вечерње одело, бела кошуља са прикладном краватом и црне ципеле;

– оба пола: могућа гардероба је и староградска ношња, смокинг, као и парадна униформа или свечана службена одећа.

Све информације везане за учешће на Балу, донаторство, програм и протокол можете добити контактом на телефоне: (018) 523 – 411 и 523 – 120, као и путем електронске адресе: akud@skc-nis.com, или директно у просторијама СКЦ-а Ниш, ул. Шуматовачка бб.




Инфраструктурни радови у близини фабрике Цумтобел

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима обишао је локацију у непосредној близини будуће фабрике Цумтобел,где је у току изградња водоводне и канализационе инфраструктуре и приступних саобраћајница.Вредност радова је око 85 милиона динара ,од чега су средства која издваја град око 40 милиона динара.Ради се на изградњи водоводно-канализационе мреже и два приступна пута у дужини око 300 м.Динамика је у складу са роковима па се завршетак радова очекује до 20.фебруара.Овај индустријски потез има око 18 хектара површине ,од чега 11 хектара заузима компанија Цумтобел ,док ће преостала површина бити потенцијална локација за будуће инвеститоре.Завршетком радова добија се целина која у потпуности задовољава инфраструктурне потребе постојеће ,али и будућих компанија које би могле овде да инвестирају.




УРУЧЕНА НАГРАДА „11. ЈАНУАР“

Јуче је у сали Официрског дома у Нишу одржана свечана седница Скупштине Града, на којој су председник Скупштине Града и Градоначелник уручили награду „11. јануар“ за 2017. годину. Награду су од колектива добиле две средње школе: Гимназија „Бора Станковић“ и Медицинска школа „Др Миленко Хаџић“, а од појединаца проф. др Слађана Филиповић, онколог и Зоран Пешић Сигма, нишки писац.

Свечаности је присуствовао велики број званица, а председник Скупштине и Градоначелник су се у својим обраћањима подсетили на велики јубилеј – 140 година од ослобођења Ниша од Турака, као и на значај вредновања и препознавања истакнутих појединаца и установа, које доприносе афирмацији града.