Dan oslobođenja Niša od Turaka

11.januara 1878 godine srpski barjak se posle skoro pet stotina godina zavijorio na bedemima niške tvrđave.

Posle viševekovnog ropstva,stigla je sloboda.Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške trvđave postavio je  Todor  Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tada je u borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović u besedi povodom 140.godina od oslobođenja  je rekao da je oslobodilac našeg grada  , knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave   sa ponosom uzviknuo „Ova zastava za nas  je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”.Gradonačelnik je takođe naglasio  da je jedina prava sloboda ,ona koja je oslobođena mržnje i predrasuda prema drugima.

Povodom ovog važnog istorijskog događaja za Grad Niš održana je i svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja nagrade 11.januar.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima.

Među nagrađenima su  poznati niški onkolog prof.dr Slađana Filipović, književnik Zoran Pešić Sigma,gimnazija „Bora Stanković“ i medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“.

Prethodno su najviši gradski zvaničnici na spomenik oslobodiocima u centru grada položili vence.Vence su položili i predstavnici okruga,vojske ,policije i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.