1

Дан ослобођења Ниша од Турака

11.јануара 1878 године српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве.

После вишевековног ропства,стигла је слобода.Српску заставу на Стамбол капију нишке трвђаве поставио је  Тодор  Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. Тада је у борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањено.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић у беседи поводом 140.година од ослобођења  је рекао да је ослободилац нашег града  , књаз Милан Обреновић испред тврђаве   са поносом узвикнуо „Ова застава за нас  је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”.Градоначелник је такође нагласио  да је једина права слобода ,она која је ослобођена мржње и предрасуда према другима.

Поводом овог важног историјског догађаја за Град Ниш одржана је и свечана седница Скупштине Града  на којој су додељена највиша градска признања награде 11.јануар.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине Града мр Раде Рајковић уручили су награде овогодишњим лауреатима.

Међу награђенима су  познати нишки онколог проф.др Слађана Филиповић, књижевник Зоран Пешић Сигма,гимназија „Бора Станковић“ и медицинска школа „Др Миленко Хаџић“.

Претходно су највиши градски званичници на споменик ослободиоцима у центру града положили венце.Венце су положили и представници округа,војске ,полиције и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.