1

ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША ДАРКА БУЛАТОВИЋА

 

„Година коју испраћамо није ни мало била лака, али имали смо јасан циљ испред себе, јасну политику коју смо спроводили и која је пратила мере Владе Републике Србије, поштовали смо предлоге и сугестије Фискалног савета и успели да направимо први корак ка томе да Град Ниш може несметано да функционише и извршава своје обавезе. Приходи у буџету Града Ниша највећи су за претходних пет година и успели смо да јавне финансије стабилизујемо“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић на годишњој конференцији за новинаре, коју је са својим сарадницима одржао у Градској кући.

„Годину на измаку“, додао је градоначелник,“обележило је и смањење незапослености, улагање у науку и почетак изградње Научно технолошког парка о коме се причало уназад годинама“. Према његовим речима, у Нишу је тренутно 27 200 незапослених али ће се тај број наредне године смањивати јер нас очекује отварање нових фабрика. „Четири фабрике које су ове године почеле да се граде: Цумтобел, ИМИ, нова фабрика Џонсон Електрика, Леони, биће завршене. Отворили смо Астер, почетком наредне године биће упућен јавни позив за изградњу аква парка у Нишкој Бањи. Наставићемо са пројектом изградње прећчишћивача за отпадне воде, највећи пројекат из области заштите животне средине у Србији тренутно, очекује нас наставак уређења фасада, део смо завршили, додатно заштитили те објекте и допринели да дивне грађевине добију још лепши изглед. Очекује нас наставак посла на изградњи железничке обилазнице око Ниша. Реч је о јединственом пројекту реконструкције и електрификације пруге Димитровград-Ниш, у оквиру којег је и изградња заобилазнице око Ниша, дужине 21 км, са две железничке станице код Аеродрома и у Пантелеју. Радићемо реконструкцију пешачког моста и уређење Трга Краља Милана“.

Градоначелник је нагласио да је то само део активности које се у овом моменту реализују или чија се реализација очекује. „Сређујемо саобраћајнице, радимо на повећању безбедности свих учесника у саобраћају, наше установе успешно реализују културне манифестације, издвајамо више средстава за манифестације, издвајања за социјалне категорије наших суграђана су редовна, стање је потпуно другачије и када је реч о исплатама за породиље, ОСИ и др. Радили смо пуно и у области пољопривреде, спорта, здравства“, каже градоначелник. Он је рекао да је пред овим градским руководством још много посла, да ће се вредно радити и да је свака врста критике и сугестија добродошла јер нам је свима заједнички циљ да Ниш буде боље и лепше место за живот свих грађана и грађанки.
НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША ДАРКА БУЛАТОВИЋA

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић свим грађанима и грађанкама Ниша честита наступајућу 2018. годину са жељом да она буде срећнија од свих претходних.

„Желим вам пуно здравља, успеха и среће, за наше породице, за нашу децу. Желим да имамо пуно посла и да радимо више него у претходној години.

Град Ниш у наредној години чекају велики изазови. Из тог разлога морамо да се окупимо око заједничког циља-бољег и лепшег живота у нашем граду. Први кораци да Град Ниш функционише без већих проблема су направљени стабилизацијом јавних финансија у граду, те нам предстоји више рада како бисмо створили услове за побољшање животног стандарда и бољу будућност за нашу децу. Остављамо још једну тешку годину за нама, али упркос свим тешкоћама, желим вам да водите рачуна о томе да је оптимизам претпоставка успеха.

Драге моје Нишлијке и Нишлије, честитам вам предстојеће празнике са жељом да их дочекате у кругу породице, у кругу оних које највише волите, да са њима поделите радост, да негујете пријатељства, да имате обзира једни према другима, да вас служи добро здравље.

Желим да у наредној години сви радимо још више и напорније, да подижемо наш Ниш, наш лепи град и да не губимо наду колико год да нам је понекад тешко и колико год су велики изазови пред којима се будемо налазили. Желим вам мирну и радну 2018. годину.
СТАША ГЕЈО-СПОРТИСТА ГРАДА НИША ЗА 2017.

Сташа Гејо, првакиња Европе у дисциплини болдер у пењању и освајачица бронзаног одличја на Европском првенству у комбинацији све три дисциплине, изабрана је за најбољег спортисту Града Ниша за 2017.годину.  Ово је одлука жирија, састављеног од досадашњих добитника признања „Најбољи спортиста Ниша“ и чланова Секције спортских новинара Ниша. Овај жири награду за најбољи спортски колектив доделио је Џудо клубу Кинезис, док је најбољи млади спортиста Града, пливач ПК Свети Никола, Андрија Петковић. За најбољег спортског новинара изабран је дописник „Спортског журнала“ и „Политике“ Томислав Тодоровић. Додељено је и неколико специјалних признања. Добитници су дугогодишњи генерални секретар Савеза за школски спорт Јован Јовановић, потпредседник Кошаркашког савеза Србије Душан Пројовић, а постхумно, признање је добио и Зоран Стојиљковић, некадашњи селектор Стрељачке репрезентације. Награђен је и бивши одбојкаш, сада потпредседник Одбојкашког савеза Србије Иван Миљковић. За одлазак у пензију награђен је доајен нишког спортског новинарства Едо Црналић.
МАКЕДОНСКА СПОРТСКА ДЕЛЕГАЦИЈА У ПОСЕТИ НИШУ

Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић примио је македонску спортску делегацију која у граду борави као гост Секције спортских новинара Ниша, поводом манифестације  избора спортисте године Ниша, коју Секција спортских новинара успешно организује 39.пут. Делегацију чине челни људи Удружења спортских новинара Македоније, Бошко Трпески и Дејан Таневски, као и македонске фудбалске легенде Кочо Димитровски и Благој Истатов.

Градоначелник Булатовић истакао је да две земље имају добре дипломатске и спортске односе, а посебно је нагласио да и једни и други остварујемо значајне резултате у колективном и индивидуалном спорту. Он је најавио да Град Ниш има нове планове, везане за унапређење инфраструктуре нишког спорта који ће итекако утицати и на будуће циљеве нишких клубова и њихову реализацију. Он је најавио да Ниш у наредној години настоји да уради пројекат и пронађе локацију за изградњу мултифункционалне хале, чиме би се створили сви неопходни услови за одржавање такмичења највишег светског ранга и у Нишу.

Македонска спортска делегација изразила је захвалност на гостопримству, истакавши да су „нишки спортисти истовремено и скопски, као и да су скопски спортисти нишки“.
ГРАД НИШ ДОБИТНИК ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ ПЛАНИНАРСТВА

Планинарски савез Града Ниша који окупља четири реномирана нишка планинарско-алпинистичка клуба, ове године постигао је запажене резултате на пољу планинарења, спортског пењања и промовисања здравих навика наших суграђана, чиме је још једном потврдио свој високи статус у овој области спорта у нашој земљи.  Тим поводом овај савез уручио је више од 20 признања и захвалница  нишким планинарима који су испели врхове више од 4 000 метара, као и најбољој спортисткињи Града Ниша Сташи Гејо која је освојила прво место на европском шампионату у пењању у категорији болдер и четвро место у укупном пласману.

Према речима заменика градоначелника Милоша Банђура који је у Градској кући поздравио чланове планинарског савеза и начелника Планинарског савеза Србије Ису Планића, планинари су одлични промотери Града Ниша, али и здравих животних навика, од најмлађих дана. Он је пожелео још много освојених врхова али и успешно организованих акција, како рекреативних, тако и професионалних.

У име Планинарског савеза Ниша, Граду Нишу уручена је захвалница за успешну сарадњу и допринос развоју планинарства. Захвалницу је заменику градоначелника уручио начелник Планинарског савеза Ниша Владислав Ценић.
САОПШТЕНА ИМЕНА ДОБИТНИКА ОВОГОДИШЊЕ НАГРАДЕ „11. ЈАНУАР“

Председник Комисије за награде Града Ниша Раде Рајковић, саопштио је данас имена добитника овогодишњег највишег признања Града Ниша – Награде „11. јануар“. Комисија је једногласно донела одлуку да лауреати за ову годину буду 2 појединца и 2 колектива. Код појединаца, то су: онколог проф. др Слађана Филиповић и писац Зоран Пешић Сигма. Од колектива, награду су добиле угледне нишке школе: гимназија „Бора Станковић“ и медицинска школа „Др Миленко Хаџић“.

Свечана седница Скупштине Града Ниша, на којој ће бити уручене награде, одржаће се 11. јануара 2018. године у Официрском дому.

Додатак: Одлука о додели награде Града Ниша “11 јануар”
76 особа на обуци у циљу побољшања енергетске ефикасности у Граду Нишу

Програм Уједињених нација за развој финансира обуку за 76-оро људи, запослених у Градској управи као и код директних и индиректних корисника градског буџета, у циљу побољшања енергетске ефикасности у Граду. Реч је о људима који раде у предшколској установи, школама, месним канцеларијама и другим објектима и њих 76-оро покрива укупно 220 објеката у граду. Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и према речима заменика градоначелника проф.др Милоша Банђура омогућиће лакше, брже и ефикасније уношење података, у реалном времену, о потрошњи енергената и воде, али и допринети да се одмах уоче такозване црне тачке по потрошњи енергената.“Радници Градске управе били су затрпани брдом папира који су пристизали од директних и индиректних корисника буџета, имплементацијом оваквог информационог система тога више неће бити. Ово је велики корак ка брзој и ефикасној обради података а уједно биће нам објективан показатељ где то локална самоуправа треба да усмери средства како бисмо били енергетски ефикаснији“, рекао је Банђур. Он је нагласио да је Ниш међу првим градовима у Србији именовао енергетског менаџера и да озбиљно ради на поспешивању енергетске ефикасности на шта нас обавезује и Закон о рационалном коришћењу енергије, али и Закон о енергетици.

Према речима Маје Матејић, менаџера портфолија за енергетику УНДП-а овај пројекат који се финансира из Глобалног фонда та животну средину и износи 2,5 милиона, има за циљ да уведе енергетски менаџмент у јавном сектору и повећа енергетску и трошковну ефикасност јавних објеката и комуналних услуга.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ЈАВНИ ПРЕВОЗ ГРАДА ПОДЕЛИЛА ПАКЕТИЋЕ ДЕЦИ ИЗ ШКОЛЕ 14. ОКТОБАР

Јавно предузеће Дирекција за јавни превоз града и ове године припремила је новогодишње пакетиће за децу. Овога пута пакетиће је Деда Мраз у аутобусу, у присуству директора овог предузећа Саше Петронијевића и чланице Градског већа Тијане Ђорђевић Илић, уручио деци из школе „14.Октобар“. Према речима чланице Градског већа Тијане Ђорђевић Илић Град Ниш подржава овакве акције ЈП у којима они показују друштвену одговорност.“Драго ми је да се организују овакве активности, посебно када је њихов циљ да измаме осмехе на лицима деце.  Свој деци желим срећно, безбрижно и здраво детињство, а свим суграђанима срећну Нову годину“, рекла је Ђорђевић Илић. Директор ЈП Дирекција за јавни превоз града Саша Петронијевић истакао је да овакве акције прерастају у традицију и да је ове године деци подељено 30 пакетића, као и да ово ЈП осећа обавезу да, кад год је у прилици, помогне онима којима је помоћ потребна. „Ми смо донирали и климе за Клинички центар и трудимо се да увек помогнемо“. Поручио је Петронијевић. Он је такође свим суграђанима честитао предстојеће празнике.
У СУСРЕТ 2018.ГОДИНИ

Канцеларија за локални економски развој и пројекте обележила је завршетак пословне 2017. године коктелом  организованим у Официрском дому у Нишу, коме су, поред Градоначелника Дарка Булатовића и  Јорга Хескена, Саветника Председника Републике Србије, присуствовали бројни гости, представници локалне самоуправе, институција, пословне заједнице, војске, удружења, сарадници Канцеларије и активни учесници економскорг развоја нашег града и региона.

У првом делу дружења, након поздравне речи г.дина Булатовића и г.дина Хескена, начелник  Канцеларије за локални економски развој и пројекте, Др Милан Ранђеловић и заменик начелника Иван Петковић су присутне упознали са најзначајнјим инвестиционим и развојним пројектима које је КЛЕРП реализовао  у години за нама и на којима ће радити у наредној години.

Канцеларија за локални економски развој основана је фебруара 2009. године уз техничку и стручну помоћ USAID MEGA програма као 26. по реду канцеларија ове врсте у Србији, а у форми посебног одсека у оквиру Службе за послове Градоначелника.

У периоду од 2009. до 2016. сектори Канцеларије за локални економски развој и пројекте су функционисали као одвојене организационе јединице, док је сама Канцеларија имала од 3 до 7 запослених. Изменама Статута Града Ниша крајем 2016. године, донета је одлука да се, ради унапређења ефикасности, унапреди организациона структура Града. Тако је формирана је Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша. Канцеларија у овом тренутку има 35 запослених, буџет од 750 милиона динара а тиме и потребне материјалне и кадровске ресурсе да, као независни орган Града, у најближој сарадњи са Градским руководством реализује  најзначајније  градске пројекте .

Од оснивања до данас Канцеларија је учествовала или руководила припремом и реализацијом најзначајнијих пројеката и инвестиција у Граду, као што су YURA CORPORATION, SHINWON, BENETTON, JOHNSON ELECTRIC, LEONI, INTEGRATED MICRO ELECTRONICS, ZUMTOBEL, затим развојним пројектима међу којима су најзначајнији „Постројење за прераду отпадних вода“ и ”Научно-технолошки парк“али је интензивно радила и на пружању подршке локалној пословној заједници и постојећим инвеститорима.

Сви наведени пројекти су пројекти од националног значаја и њихова реализација је успешна пре свега због изузетне сарадње коју Канцеларија има са Развојном агенцијом Србије – раније СИЕПОМ, Кабинетом премијера и Кабинетом Председника Републике Србије. Нешти о чему је говорио и уводном обраћању и  Саветник Председника Републике Србије за инвестиције.

Академски хор Студентског културног центра из Ниша и дуо НИТ допринели су атмосфери дружења  а  његови организатори пожелели су свим присутнима нове пословне успехе и наставак успешне сарадње и у години пред нама.
БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић честита Божић, најрадоснији хришћански празник, свима онима који Божић прослављају по Грегоријанском календару.

„Нека вам овај велики празник донесе здравље, љубав и наду. Прославите га у миру, спокоју и радости у кругу својих најмилијих, нека празник оснажи највише људске вредности, као што су толеранција, поштовање, уважавање и разумевање различитости. Желим вам породичну и личну срећу“.