1

Јавна расправа о буџету за 2018.годину

Буџет Ниша за 2018. годину  биће за  6 ,15 % мањи него у 2017. Према Нацрту буџета који је  представљен , износиће око 9,4 милијарде динара, што је у односу на прошлу годину, мање је за око 261 и по милион динара –  речено је у Скупштини града на јавној расправи.

Јавној расправи присуствовали су и градоначелник и његов заменик као и начелник градске управе.Буџет је оцењен  као реалан и рационалан. Нису планирани нови кредити већ враћање дугова из претходних година.

Приходи би наредне године  требало да износе око 8,4 милијарде при чему највећи се очекују од прихода од пореза на зараде и имовину. Од продаје нефинансијске имовине планирани су у износу од 889 милиона 273 хиљаде динара.

Текући расходи планирани су у износу од 7 милијарди 476 милиона 42 хиљаде динара . Град за инвестиције у 2018. планира да издвоји око 1,7 милијарди динараа а трансфер из републичке касе ће остати на вивоу овогодишњих,  око 650 милиона динара.

У Нацрту буџета предвиђено је да се плате запослених код директних и индиректних корисника повећају И то тако што укупна маса за све органе, службе Града, индиректне кориснике и за градске општине сада износи 2 милијарде 155 милиона 982 хиљаде динара, односно то је повећање масе за зараде у износу од 125 милиона 373 хиљаде 477 динара Планирано је да укупна маса средстава за плате у предшколској установи буде  повећана за 10 %, а код свих осталих корисника за 5 процената.

У препуној сали Скупштине града своје предлоге за нови буџет предочиле су организације,удружења грађана и појединци

Стручне службе ће све предлоге, мишљења и примедбе грађана проследити Градском већу, које треба да одлучи да ли ће да их прихвати или не, а очекује се да буџет буде усвојен у предвиђеном року ,тачније до 20.децембра.