KVALITETNA JAVNA UPRAVA KAO PRAVO GRAĐANA SRBIJE

  • Savet Evrope_Aleksandar Jovanovic
  • Savet Evrope_Ucesnici
  • SavetEvrope_Aleksandar Jovanovic i Sasa Mogic_Ministarstvo DULS_Unapredjenje ljudskih resursa u LS
image_pdfimage_print

Evropska unija definiše reformu javne uprave kao jedan od tri stuba proseca proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, zajedno sa vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem i zato je već nekoliko godina unazad, javna uprava temeljna reformska oblast  u našoj zemlji.

Savet Evrope  i  Evropska unija prepoznali su izazove sa kojima se u svom razvoju suočavaju lokalne samouprave u Republici Srbiji i podržali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u pokretanju i sprovođenju projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”.

Opšti cilj projekta je poboljšanje delotvornosti i administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave kroz uspostavljanje profesionalnog sistema obuke i unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima radi većeg stepena efikasnosti i zadovoljstva građana radom lokalnih samouprava.

Projekat je pokrenut početkom 2016. godine i realizovaće se u potpunosti do kraja 2017. godine u partnerstvu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština. Ukupan budžet ovog projekta iznosi 2 miliona evra i finansiraju ga Evropska Unija i Savet Evrope.

 

Paket podrške za 20 pilot opština

Savet Evrope sproveo je konkurs, gde je od velikog broja prijavljenih gradskih i opštinskih uprava – čak 92, izdvojio 20 pilot opština (Bač, Beograd, Bujanovac, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Medveđa, Niš, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Raška, Savski venac, Smederevo, Stari grad, Svrljig, Trstenik, Valjevo, Zrenjanin) za sprovođenje paketa podrške za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima i u tim opštinama su implementirani posebni paketi konsultantske podrške.

U ovim opštinama sprovedene su brojne aktivnosti u programu paketa podrške: opštine i gradovi su usvojili politike upravljanja ljudskim resursima; održan je set obuka za zaposlene iz oblasti upravljanja ljudskim resursima; unapređeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i druga relevantna dokumenta; opštine i gradovi su po prvi put krenuli u proces analize potreba za stručnim usavršavanjem i planiranje razvoja kapaciteta zaposlenih.

 

Rezultati projekta

  • 16 trodnevnih regionalnih obuka na temu „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ ( 250 učesnika tokom 2016; 373 učesnika tokom 2017.);
  • 146 učesnika prošlo je kroz devetonedeljnu online obuku;
  • 4 regionalna info dana o paketima podške za 20 pilot opština;
  • U 20 opština i gradova implementirani su posebni paketi konsultantske podrške;
  • 1106 učesnika iz 50 različitih opština učestvovalo je tokom 2017. na obukama iz sledećih oblasti: Upravljanje ljudskim resursima; Pravni i institucionalni okvir; Ocenjivanje i formulisanje radnih ciljeva; Upravljanje promenama;
  • Izrađeno je 34 modela akata za lakšu, bržu i kvalitetniju primenu savremenih principa upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi;
  • Odgovoreno na više od 200 upita iz lokalnih samouprava preko internet stranice namenjene podršci gradovima i opštinama za primenu Zakona o zaposlenima u AP i JLS.

Možda Vas zanima i sledeće...